Барселона има най-добра защита в Европа

0
-
-

Невероятно, но факт. Барселона е отборът с най-добра защита в Топ 5 на Европа, изчисли вестник „Марка“. Каталунците са допуснали само 7 попадения в Примера от началото на сезона. Те са №1 по този показател и сумарно, отчитайки и ефективността им в Шампионската лига.

Същевременно Барса е и най-коректният отбор в Испания, с най-малко извършени нарушения – 179 и най-малко жълти картони – 30 (Реал Сосиедад също е с 30, но има трима изгонени футболисти заради две официални предупреждения в един мач.

Специалистите са единодушни, че огромният дефанзивен прогрес на „Камп Ноу“ е заслуга на новия треньор Ернесто Валверде. Под ръководството на баския специалист Барса чувствително подобри ефективността на високата си преса, която бе паднала рязко миналия сезон.

Другите промени, внесени от Валверде, са, че Иван Ракитич много често действа като втори дефанзивен халф до Серхио Бускетс, което пък позволява на централните защитници по-лесно да покриват зоните на бековете, щом те се включват в атака.

За всеки гол срещу Барселона в Испания са нужни 26,5 удара. Много близко до този показател е и Атлетико Мадрид с 25,5 удара за гол срещу „дюшекчиите“. Далеч са назад са следващите в подреждането са Валенсия (13,2 удара за гол) и Реал Мадрид (10,8 удара за гол). 30% от шутовете срещу Атлетико се блокират още от бранителите.

Отбраната на Атлетико Мадрид, чиято ефективност е много близка до тази на Барса (само 8 допуснати попадения от началото на сезона), може да се похвали с най-добрия процент блокирани удари в Примера.

За 2017/18 към вратата на Облак са отправени общо 204 шута. От тях 63 са спрени още от бранителите, което в процентно отношение прави 30,8%. Самият Облак има 52 спасявания с две повече от стража на Барса Тер Щеген. Пред тях обаче е вратарят на Валенсия Нето, който е с 57 спасявания, при все че е играл мач по-малко.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]