Ангел Стойков пред KS: За България U19, отстранените юноши и имаме ли шанс за Евро 2017

0

В последните години Бургас няма много поводи за радост във футболно отношение. Едно от малкото основания за гордост, обаче със сигурност  е Ангел Стойков. Специалистът съвсем наскоро бе назначен за национален селекционер на България U19. За краткото време, откакто пое младите „лъвчета”, бургаският треньор успя да накара цялата страна отново да се гордее с роден футболен тим. В евроквалификациите бяха победени последователно Португалия и Дания, което ни позволи да се класираме за Елитния кръг. Репортер на KotaSport.com се срещна с Ангел Стойков, който отговори на въпросите на нашата медия.

Г-н Стойков, няма как да не започнем отзад-напред. Двама от националите бяха отстранени от тима. Какво точно провокира вземането на това решение?

Българският футболен съюз излезе официално с точно и ясно становище. Мисля, че това е достатъчно. Случаят е приключен и няма какво повече да бъде коментиран.

Има ли шанс въпросните състезатели отново да бъдат повикани от Вас в националния отбор до 19 години?

В живота шансове има винаги и за всичко. Но както вече казах, темата за момента е приключена.

Много малко се знае за Вашето назначение като национален селекционер. Как се случи така, че от треньор в „Б” Областна футболна група, поехте формация на България?

Аз бях треньор в „Б” Областна група, воден от желанието си да се възроди един от спортните символи на Бургас. С най-добри чувства съм помагал на този клуб. Но, така или иначе, аз не съм бил треньор само в „Б” Областна група. Добре знаете, че съм водил отбори и на друго ниво, при това бих казал с успех.

Как се стигна до предложението към Вас, да поемете България U19?

От ръководството на направление Детско-юношески футбол.

Следили ли са Вашето развитие като треньор, преди да бъдете поканен?

Това вече трябва да попитате тях.

А как се стигна от победи над Порой и Тънково до успехи срещу Португалия и Дания?

Където и да работи човек, трябва да дава максимума от себе си. Мисля, че съм го правил във всеки един клуб, в който съм работил. Победите над Португалия и Дания дойдоха с много труд, с много характер, благодарение на футболистите и на всички около националния отбор. Мисля, че бяха напълно заслужени.

След като поехте България U19, обаче има коренна промяна в отбора. За пръв път от много години насам, България може да се гордее с някоя от националните си гарнитури.

Не. Мисля, че през предходните години и квалификации, отборът също се е представял добре. Надявам се националният отбор да продължи в тази възходяща линия и то не само в нашата възраст, а във всяка една. Трябва отново да докажем, че сме футболна нация, хората пак да заобичат тази велика игра и стадионите да започнат да се пълнят. За съжаление последното, с днешна дата, не е така.

Имате ли предпочитани отбори за Елитната група на евроквалификациите?

В никакъв случай. Сигурен съм, че абсолютно всички отбори са изключително сериозни. Чака ни много работа.

Имаме ли шансове да се класираме на Европейското първенство?

Шансове има винаги и срещу всеки отбор. Ще се опитаме да ги използваме максимално. Надявам се всички да са здрави, да са в добро състояние и да дадат максимума от себе си, както го направиха в тези квалификации.

Защо се стигна до загубата в третия мач, което ни лиши и от попадане в първа урна на жребия за Елитната група? Бяха победени два, поне на книга, по-стойностни отбора от Беларус.

Дали точно тази загуба ни лиши от правото да попаднем в първа урна, не мога да кажа. Но още в самото начало се създаде някакво подценяване на Беларус. А те също са много стойностен тим. Има причини да се стигне до това поражение. Казал съм ги на моите състезатели и на ръководството на Детско-юношеския футбол. Мисля, че всички видяха и разбраха. Но погледнато от друга страна, този двубой ни показа, че начинът, по който трябва да се коват победите, не е този, а онзи от предните две срещи. Така че, от този мач могат да се извлекат много поуки.

Поне отстрани изглеждаше, че типично по български имаше сериозно подценяване.

Възможно е да е имало. Все пак всички сме хора. Всеки си има психика. Мисля, че нашите състезатели бяха както физически, така и психически изтощени. Това също оказа своето влияние. Дори забелязвам, че някои от тях още не могат да влязат в клубовете си на 100 процента. Мисля, че всичко е в рамките на нормалното.

Как се работи според Вас с подрастващото поколение в клубовете, тъй като при Вас трябва да идват научени?

Всички състезатели, които бяха на лагера и в контролните срещи, показаха много добра игра, добро отношение и добра форма. Това говори за добрата работа в клубовете. Тук е мястото да благодаря на всички клубни треньори, които са подготвили тези футболисти. Ние поддържаме с тях постоянна връзка. Може би благодарение и на това, че 90–95 процента от тези момчета играят мъжки футбол, ние успяхме да спечелим квалификационната група.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК