Наръчник за съсипване на футболен клуб

0
-
-

Българският футбол познава много фалити на клубове. За последно ЦСКА премина по този път и сега играе с нова регистрация и почти ново име. Статията , която ви предлагаме е от 2010 година от вестник Капитал и засяга ПФК Ботев и неговия печално известен бивш собственик Димитър Христолов.

В българския футбол няколко души могат да послужат за пример как се съсипва футболен клуб. Но един от тях – собственикът на „Ботев“ Димитър Христолов, безспорно го направи по най-атрактивния начин. Човекът, който през 2000 г. пое издръжката на пловдивския отбор, издържа цели 10 години на почти непрекъснати войни с феновете, но не капитулира. Остави клубът да бъде сринат до основите, воден от неясни амбиции. Войната му с феновете свърши преди седмица – Българският футболен съюз (БФС) отне лиценза на тима за участие в А група и той се запъти към долните дивизии. „Ботев“ вероятно ще посрещне 100-годишнината си при аматьорите след дълги години на присъствие в елита на българския футбол.

Вече са малцина тези, които си спомнят защо започва всичко. Една от основните версии за причините за войната между Христолов и феновете е, че още през март 2001 г. той изгонва 14 от основните играчи на „Ботев“, отборът записва 14 поредни загуби и за пръв път в историята си отпада в Б група“. След това става страшно. Резултатите в последните години са буквално опустошителни. Христолов остави почти на самотек „канарчетата“, докато запалянковците се опитват максимално да навредят на него и на „Ботев“. Феновете трошат магазините му, хвърлят бомбички по къщата му, скачат върху автомобилите му, обиждат го на всеки мач. Единствената им цел е да го доведат до фалит и той да се оттегли от ръководството. Заради техните изстъпления по стадионите из страната „Ботев“ е получава глоби от БФС за около четвърт милион лева, а немалко двубои се играят пред празни трибуни заради наказания.

Кой кого

„През последните години не Христолов издържаше клуба, а „Ботев“ издържаше семейството на Христолов“, казва бившият изпълнителен директор на пловдивчани Борислав Димитров. Той започва своята битка с президента в началото на 2009 г. и постоянно разказва за наличие на черни каси, показва фалшиви договори на играчите и разкрива неплащане на осигуровки. Дали заради тези негови думи или заради собствени разкрития, но НАП впоследствие установи, че четири клуба са укривали данъци в общ размер 3.5 млн. лв., а неофициално се знае, че единият от тези клубове е именно „Ботев“. „Христолов продава играчи, но парите от тях не влизаха в клуба.

Постъпленията от тв права и билети пак остават за президента“, сподели източник на „Капитал“ от пловдивския клуб. В последните години доста талантливи играчи на жълто-черните преминават в други клубове. Сред тях са Георги Какалов („Динамо“, Минск), Дормушали Саидходжа (първо в датския „Рандерс Фрея“, след това в ЦСКА), Йордан Минев (ЦСКА), Веселин Минев („Левски“) за общо около 750 хил. евро. И това са само по-известните имена. Редица други преминават в отбори от елита или по-малки състави в чужбина за необявени трансферни суми. Клубът има и други приходи – например от телевизионни права е получил 453 хил. лв. Приходите от дербито с „Локомотив“ от 22 хил. лв. тази година са конфискувани от НАП заради задълженията, но от предишни двубои попълваха касата на клуба. Димитър Христолов постепенно докарва клуба до просешка тояга – цяла зима водата и токът на стадиона са спрени заради просрочени сметки, футболистите повече от една година не получават заплати. Около 40 футболисти разтрогват договорите си по вина на клуба от края на миналия сезон досега заради неплатени суми.

Самият Христолов не разговаря с медиите. Не си вдига телефона, защото номерът му е публично достояние и често получава ругатни от феновете. Наскоро в едно от редките си интервюта той заяви за „Тема спорт“, че съжалява за момента, в който се е захванал да издържа „Ботев“ заради финансовите загуби. Но въпреки това не изпусна собствеността до последния момент.

Следващата седмица продавам

Опитите му за „продажба“ на акциите придобиват почти комичен характер. Още от 2001 г. Христолов постоянно обещава, че ще продаде клуба, стига да има желаещ. Той води мистериозни италианци, австрийци и други чужденци. Когато разговаря с българи, те самите твърдят, че им е искал невероятни суми, с което ги е отказвал. През 2008 г. на поредния призив на феновете да се махне Христолов отговори с твърдението, че е продал отбора на „богати софийски купувачи“. Впоследствие се оказа, че купувачът е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Но на специалното общо събрание прехвърляне на акциите така и няма. Вместо това Христолов вдига капитала на дружеството и увеличава своя дял. Пеевски и представлявания от майка му Ирена Кръстева холдинг „Нова българска медийна група“ не получават нищо срещу капарото от 320 хил. лв. Двамата завеждат дело, а

Пловдивският окръжен съд отсъжда, че Христолов трябва да плати близо 720 хил. лв. – капарото плюс удвоената първоначална вноска по сделката от 200 хил. лв. В момента тече обжалване.
Освен „Нова българска медийна група“ започват и дела от дребните акционери в клуба за неправомерно вдигане на капитала на дружеството. Там решение също няма. „Не знам защо, но този човек явно има много мощен гръб. Водят се много дела и проверки срещу него, но той никога не е осъден. Явно някой много голям в държавата го пази“, сподели за „Дневник“ преди време един от дребните акционери в клуба – Костадин Дервенков.

Хватките на Христолов помагат не само в съда, но и пред БФС. В края на миналия сезон всички очакват „Ботев“ да остане без лиценз заради финансовата криза в клуба и задълженията към НАП, НОИ, футболисти и т.н. Но в последния момент се оказва, че необходимата документация за започване на шампионата са налице. „Не знам каква финансова криза мъчи „Ботев“, но документацията им е изрядна. Затова те получават лиценз“, категоричен е тогава секретарят на лицензионната комисия към БФС Красин Кръстев.

За да си изпроси поне малко време преди началото на сезона, собственикът започва да обещава през 10 дни, че ще продаде отбора до 10 дни. Дежурната му фраза е „следващата седмица продавам отбора“, но това така и не се случва. Франческо Салерно, Константин Динев, Марко Орнела, Антонио Реки, Мауро Джиганте, неизвестен бразилско-германски консорциум и накрая отново Салерно бяха обещаваните „от следващата седмица“ купувачи. Накрая единствен Салерно изглежда готов да купи клуба, но никой не повярва на обещанията му за светло бъдеще.

Привържениците все пак продължават да смятат, че почти ликвидирането на един от традиционно силните пловдивски клубове ще доведе до неговото възраждане. „По-добре да сме при аматьорите, отколкото да ни водят аматьори. Или още по-лошо – да останем в ръцете на Христолов. Единствено искаме оттук нататък той да си плати за престъпленията, които извърши, докато е собственик“, заяви пред „Капитал“ един от феновете на жълто-черните, докато чакаше италианския собственик на аерогарата в София. Но дали разрухата е правилният път за възраждането на „Ботев“ засега е загадка.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]