Денят, в който резултатът от мача нямаше значение (ВИДЕО)

0
-

Пеле си е извоювал прозвището Краля на футбола далеч преди 19 ноември 1969 година. Към този момент той има две спечелени световни титли с Бразилия, както и много други отличия и трофеи. Въпросният ден обаче е очакван не само от цяла Бразилия, но и от целия свят. Просто всички тръпнат в нетърпение кога Пеле ще вкара гол №1000 в кариерата си.

„Все едно целият свят беше срещу мен.“ Това са чувствата на един аржентински вратар в 11:11 часа вечерта на 19 ноември 1969 година, докато се готви да посрещне удар от дузпа. А към момента той дори не представлява националния отбор на Аржентина или някой клубен тим от родината си срещу бразилци в Копа Либертадорес.

Едгардо Андрада е идол за голяма част от 65-хилядите зрители по трибуните на „Маракана“. Неговият тима Васко да Гама удържа 1:1 като домакин на Сантос. До края на решителния мач за първенството остават 12 минути.

„Шумът беше оглушителен. Дори феновете на Васко да Гама бяха срещу мен в този момент“, допълва Андрада.

Към този момент Пеле има 999 гола и е на път да стане първият професионален футболист, достигнал четирицифрен брой попадения. 29-годишната бразилска звезда сам прави пробива, с който печели дузпата.

„Повечето зрителите на „Маракана“ чакаха да ме видят как вкарвам, но играчите на Васко да Гама направиха всичко, за да не ми позволят. Постоянно ме провокираха с думи: „Това няма да стане днес“. Съдбата обаче си знаеше работата. Просто трябваше да ми даде шанс. И го направи“, разказва самият Пеле.

Докато той се засилва само играчи на Васко да Гама са около наказателното поле на тима си. Всички футболисти на Сантос са строени на централната линия. Пеле прави няколко крачки и опитва финт, след което с десния крак стреля в долния ляв ъгъл. Едгардо Андрада усеща посоката и се хвърля в същия ъгъл, дори докосва топката, но не успява да спре пътя й към мрежата.

„За първи път в кариерата си се чувствах нервен. Андрада беше в прекрасна форма. Никога не бях усещал такова напрежение. Направо треперех. И след това… Гооооол. Невероятно усеща, а стадионът сякаш експлоадира“, припомня си Краля на футбола.

Пеле отива във вратата, за да вземе топката, а в този момент репортерите нахлуват на терена, за да обезсмъртят реакцията му на историческия гол.

„Хора, за славата на Бог, сега когато всички ме слушат: помогнете на децата, помогнете на безпомощните! Това е единственото ми желание в този специален момент“, заявява Пеле на терена пред журналистите.

Зрители също навлизат на терена, за да връчат на футболната звезда фланелка на Васко да Гама с номер 1000 на гърба. Краля на футбола я облича и прави почетна обиколка, за да поздрави феновете. Той носи топката и от време на време я целува, докато от очите му текат сълзи.

Още един човек плаче на терена. Това е вратарят Андрада: “Бях обезумял. Отчаяно исках да спася тази дузпа. Не исках аз да бъда вратаря, на когото ще Пеле ще вкара своя гол №1000“, твърди аржентинецът.

Отнема цели 25 минути преди мачът да бъде подновен. Когато това става Сантос води с 2:1. Резултатът няма значение. Никой не се интересува от него. 19 ноември 1969 година остава като датата, в която пада един от най-значимите голове в историята на футбола.

Пеле приключва кариерата си на 1 октомври 1977 година. Към онзи момент зад гърба му са 1363 мача и 1281 гола. И още – 92 срещи за Бразилия, три световни титли и 92 хеттрика.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ