Вътрешни скандали задушават Нефтохимик

5
-
-

Напрежението в Нефтохимик ескалира през миналата седмица. Наставникът на тима Христо Янев подаде оставка, която обаче не бе приета от клубното ръководство. Бурните събития на „Лазур“ не стихнаха дори и след победата с 4:1 над Локомотив (ГО). Ето и коментара на колегите от в-к „Меридиан мач“ за случващото се при „зелените“:

Макар и Нефто­химик да побе­ди с 4:1 Локо (ГО), никой в Бургас не може да се зарадва истински на този успех. Причината е ясна – отбор, който можеше сега да се бо­ри за баражите за Ев­ропа, ще трябва да I трепери до последно | за оставането си в Пър­ва лига. Каква обаче е причината за този срив в един от наистина ста­билните финансово ти­мове? Онзи ден спорт­ният директор на Несе­бър Недялко Москов, който определено е на „ти“ със случващото се на „Лазур“, разкри че заплатите при „шейхо­вете“ са в Топ 6 в род­ния елит! Само си представете за какъв упадък иде реч. Говори се и че премиите в Нефтохимик са най-го­лемите в Първа лига след тези в доминанта Лудогорец…

По начало всичко в Бургас тръгна на зле от самото начало на сезо­на. Нефтохимик влезе в елита по неспортно-технически причини, а като част от тоталната промяна на най-горния ни футболен ешелон, включваща още ЦСКА-София, Локомотив и Верея. На „Лазур“ ня­маха време да напра­вят селекция като за елита и започнаха сезона с треньор Димчо Ненов. Именно в тези първи кръгове стана ясно, че Нефтохимик трудно ще постигне нещо значимо. Но в средата на септември ръководството показа мускули и взе изритания от ЦСКА-София само месец по-рано Христо Янев. Последният треньор на автентичния „червен“ отбор и последният, спечелил трофей с 31-кратните шампиони на България през май 2016 г. Логич­но с назначаването на бившия национал и все пак още доста ранната фаза на сезона, на „Ла­зур“ вече мечтаеха за нещо повече от битка за оцеляване. Веднага бяха привлечени никак не лоши играчи като Станислав Маламов и Йордан Йорданов, участвали в „армейс­кия“ триумф. Дни преди Янев да поеме Нефто­химик пък бяха взети бившите национали Мариян Огнянов и Вен­ци Христов. Всичко то­ва обаче не даде нуж­ния резултат. Янев пос­тигна първата си побе­да в елита в третия си мач – срещу Славия с 2:0. След това отборът взе три точки срещу Пирин у дома – 3:1 и срещу Ботев – впечат­ляващо 4:0. Нефтохи­мик логично бе в дол­ната част на класира­нето, но никой не мо­жеше да се сърди на Янев, защото нито бе правил подготовка, ни­то селекция. Няма спор, че след зимния лагер „шейховете“ за­почнаха по-добре през пролетта. Те стартира­ха с победа над Монта­на, направиха прес­тижни ремита с Локо (Пд) на „Лаута“ и с Лу­догорец в Бургас, сма­заха Славия в София и треснаха Верея с 1:0. Именно след този мач обаче се появиха голе­мите проблеми. Започ­на да се говори, че в клуба има финансови проблеми, че фалитът бил близо. Проверка на „Меридиан Мач“ показ­ва, че играчите са взе­ли абсолютно всички свои заплати, като единствено не им е из­платена половин пре­мия. Тя в последствие е удържана като глоба за срамното поражение с 0:3 от Пирин в Бургас. Само ще споменем, че футболистите на Неф­тохимик си живеят страхотно – клубът им плаща луксозни квар­тири и дори им осигу­рява храната. Христо Янев, който подаде ос­тавка след загубата от благоевградчани, която в последствие не бе приета, реално няма от какво да е недоволен. Парите на футболисти­те, които са сред най-сериозните у нас, са платени, всички играчи за зимната селекция му бяха осигурени. И то имена като Галин Ива­нов, Влади Романов, Илия Миланов… Отбо­рът тренира на една от хубавите бази в Бълга­рия – „Гнездо на акули“, бившата на богатия Черноморец. Специал­но от Италия беше привлечен кондиционен треньор – Даниеле Нерви. Съвсем друг е въпросът, че и с негова­та работа „шейховете“ определено не надбяг­ват повечето си съпер­ници в Първа лига.

Христо Янев може да има добро бъдеще като треньор и навярно раз­бира играта, но отдалеч се вижда, че с този характер няма как да постигне нещо значи­мо. Заради несъгласия с него от клуба си тръг­на местната легенда Благо Митрев. Според наша информация бив­шият наставник на ЦСКА изобщо не се вслушвал в съветите на Митрев, което реално обезсмисляло длъж­ността му като спортен директор. Точно това е причината той да си тръгне от „Лазур“. Сега тлее ново огромно нап­режение – между Янев и друг директор – Ста­нимир Димитров – Ге­гата. Именно него ви­зираше треньорът в ин­тервюто си след побе­дата с 4:1 над Локо (ГО) за огромните раз­ногласия и разминавания. Иначе Янев похва­ли шефа Павел Бошнаков, който почти сам осигурява бюджета на единствения бургаски клуб в професионалния ни футбол.

Друг много голям проблем в Нефтохимик е отношението между футболистите и Янев. От отбора вече е за­черкнат Мариян Огня­нов. Той имал скандали с треньора още от зи­мата и дори на няколко пъти си събирал бага­жа. След това се връ­щал в Бургас, след ка­то от ръководството преговаряли с него. Първият футболист, вкарал гол за българс­ки отбор в Шампионс­ката лига, едва ли се тревожи, че няма да играе до края на сезо­на, защото вече има подписан предварите­лен договор с Черно море.

Най-сериозната при­чина за слабите резул­тати на Нефтохимик из­глежда именно Янев. Защото с оглед на лошото начало на сезона никой не е очаквал от него да класира тима в Топ 6, но поне можеше да го добута до бараж за Европа. Защото, съг­ласете се, че Пирин и Верея едва ли имат по­-добри футболисти от „шейховете“. Факт е, че цялото това напреже­ние задушава Нефтохи­мик и оставката на Янев в толкова напрег­нат момент изобщо не помага на клуба, защо­то този, който е забър­кал тази каша, трябва да си я оправи сам. А направи ли го, чак тога­ва ще може да си тръг­не с високо вдигната глава.

Източник: „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Херо
Херо
6 години по-рано

Станимр Димитров е спортния директор, а не Господинов…

херо1
херо1
6 години по-рано

Като разкарате…..брадясалия дистрибутор Н.Тодоров/ втори братовчед на кметицата/,нещата може и да се наредят.Незнам Бошнакови,как не още не са се усетили за голямото крадене.

Херо 3
Херо 3
6 години по-рано

Георги Костадинов алкохолика клошар дава оценка на Ицо Янев. Спуснатия в управителния съвет боклук е номер 1 подлога. За ядене и пиене си №1. Всички в Бургас знаем що за журналист си. Ясно че сега Янев ви е виновен . Винаги другите са виновни а вие всичките некадърници в управата какво направихте за този клуб. Убихте спорта в Бургас доказани некадърници барабар с Момата.

чичо Пенчо
чичо Пенчо
6 години по-рано

Недодялко да си гледа Несебър там да се дава всичко точно не да висят със заплати и премии и да обикаля по студиата ,в качеството си на какъв коментира Нефтохимик някакъв страничен фен ,дето търси поле за изява в медиите

Херо 3
Херо 3
6 години по-рано

Нормално е селския бек Бошнаков като си е дал задника под наем на Янев да не застане зад Митрев. Тогава защо го покани на работа в клуба. Павка от магазинер трудно се става футболен ръководител приятелю. Гледай санирането. Футбола не е за теб.