Зума: Балъков да промени манталитета на футболистите!

0

„Много работа и големи трудности очакват Красимир Балъков по пътя му като национален селекционер. Ако той съумее да промени манталитета на българските футболисти, това ще бъде най-големият успех. Дори и отборът да не успее веднага да се класира на голям форум“. Това са думите на бившия голям футболист и треньор на „лъвовете“ Христо Бонев пред „България Днес“ след мачовете на нашите срещу Англия и Ирландия.

Футболистите на Бала се прибират в родината разочаровани от двете поражения на британска земя. Загубата от Англия в евроквалификация за първенството през 2020 r. с 0:4 до голяма степен бе очаквана. Но поражението от Ирландия с 1:3 горчи заради нелепите грешки на защитата и вратаря, които ни лишиха поне от равенство.

„Жалко! 80 минути всичко беше наред – каза Балъков след мача. – Видях голяма разлика в представянето след първото полувреме. Това се дължи на смените. Отново българският манталитет си изигра голямата роля.

Когато сменяш футболисти, е да вдигнеш нивото на отбора. При нас не стана, за съжаление. При тях се получи точно това, което се цели с една смяна. Разочароваха ме играчите, които влязоха. Това са футболистите, които играха в Англия. А не играха така, както трябва. Те трябва да си поемат критиката от мен и да коригират грешките си. В случая става дума за психология и подготовка. Не може футболистите ни да не влизат готови. До определен момент играхме организирано, имахме шансове, стигнахме и до гол.

Все нещо не ни стига. Другите квалификации трябва да коригираме нещата. На всички футболисти, които влязоха, им трябваше време да влязат в час. Това трябва да го коригираме на всяка цена. Не съм доволен и от Ивелин Попов. Казах му го и на него. Когато някой влезе, трябва да помогне на отбора.

Трябва да бъде по-агресивен и да има по-голяма енергия. Това са мои анализи, които ще изкоментираме и ще търсим промяна в тази насока.

Трябва да намалим индивидуалните грешки, футболистите усещат, че играят добре, но до определен момент.

Нормално е самочувствието да не е на нужното ниво, когато си загубил. Когато се правят някакви генерални промени, се допускат грешки.

Първите мачове, които изиграхме с Чехия и Косово, отборът имаше много по-малко енергия. Беше ми ясно, че няма да бъде лесно, но това е пътят.“