Шведска легенда изригна: Бронзовите медали на българите от САЩ’94 са ФАЛШИВИ! Фалшиво, фалшиво, фалшиво

0

В Швеция дори не са подозирали, че футболистите на България също са получили бронзови медали от световното пъвренство в САЩ, въпреки тежката загуба в малкия финал с 0:4.

„Истина ли е, че и България спечали бронзовите медали през 1994 година? Всички знаят как завърши бронзовият мач срещу България, спечелен с 4:0. Но ако и съперникът е бил награден, означава ли това, че резултатът няма никакво значение? Дали Швеция си бе осигурила бронзовите медали още в момента, в който Томас Ревели се хвърли и спаси дузпата на румънеца Миодраг Белодедич на четвъртфинала? , са въпроси, които задава в отник „Афтонбладет“.

„Хм… Какво имате предвид? Ние спечелихме. За това ли ми се обадихте?“, попита с неприкрита изненада спортният директор на Гьотеборг Кенет Андерсон.

„Ставате от дрямка, нали?“, чуди се Томас Равели, като гласът му минава във фалцет.

„Какво имате предвид? В крайна сметка ние спечелихме бронзовите медали“, казва и Томи Свенсон.

От медията се свързват с Цанко Цветанов.

„От Швеция? Не искам да говоря с вас, само загуби сте ни носили. Първо, на световното първенство през 1994-а, но и в много квалификационни мачове оттогава, на европейското първенство през 2004-а, а също и Хенрик Ларсон ни вкара, когато играх в Абърдийн“, каза той с тежка въздишка.

На въпроса има ли бронзов медал вкъщи от световното първенство през 1994-а, той бързо отговаря „Не. В къщата на тъщата ми е. Швеция спечели срещу България с 4:0, за нещастие. Ние наистина искахме да спечелим онзи мач. Чувствахме се ощетени на полуфинала срещу Италия и имаше за какво да играем. Стоичков преследваше голмайсторския приз, а Михайлов искаше да бъде избран за най-добрия вратар на първенството. Но Швеция беше прекалено добър отбор“, признава нашият национал.

„Разбрахме след мача, че това е нещо, което ФИФА е решила – и третият, и четвъртият да получат бронзови медали. Хавеланж беше президент на ФИФА, а Блатер – генерален секретар. Те двамата връчваха медалите“, отговаря Цветанов на въпрос защо и загубилите са били наградени.

Репортерът Ангел Виденов също се връща на темата. „Често се пише за световното първенство през 1994-а в България. Играчите от онзи отбор са големи герои и онова бе магическо лято. Много от футболистите стигнаха до високи постове във футбола. От време за време се пише и за бронзовите медали, тъй като е странно, че те са получени след загуба. Медалът на треньора Димитър Пенев може да бъде открит в музея на спорта на ЦСКА. Николай Илиев го дари на музея на Левски, а този на Йордан Лечков изчезна. Той твърди, че е откраднат. Миналата есен бе съобщено, че голяма аукционна българска къща продава един от бронзовите медали от САЩ. Стартовата цена бе 7000 евро, но не е ясно кой го е купил и каква е била крайната цена“, казва той.

„Афтонбладет“ стига и до ФИФА. „Относно вашия въпрос: Във връзка с глава първа, член 1,5 от правилата на световното първенство през 1994, победителите трябва да получат 32 златни медала, вторите – 32 сребърни медали, а отборите, завършили на трето и четвърто място – 32 бронзови медали за всеки. Първите четири отбора получават и почетни дипломи. В съгласие с официалните документи на ФИФА (страница 237), можем да потвърдим, че Швеция е завършила на трето място на световното първенство през 1994-а, а България – четвърта“, е писменият отговор. Недоволни от него, шведите търсят и сънародника си Ханс Хултман, началник на медийния отдел на ФИФА.

„Когато във ФИФА получихме въпроса от „Афтонбладет“, погледнахме този детайл и прочетохме правилата за провеждането на предишните световни първенства. 1986, 1990, 1994 третият и четвъртият получават бронзови медали. На предишните турнири първият печели златни медали, вторият – големи сребърни медали, третият – малки сребърни медали, а четвъртият – бронзови медали. От 1998-а само първите три отбора получават медали“, заяви Хултман.

„Аз също не знаех за това, докато не получих вашия въпрос. Дори пуснах в Google на търсене снимки на отбора на България, който получава бронзовите си медали, но не успях да намеря“, обосновава се той.

„Ние спечелихме бронза. Не вярвам и българите да имат, това е напълно невъзможно за мен“, казва Томи Свенсон.

„Това не е правилно. Нямам спомен българите да са получили бронзови медали“, твърди Кенет Андерсон.

Най-трудно обаче е да бъде убеден и Томас Равели.

„Това е фалшива новина. Фалшива новина! Фалшиво, фалшиво, фалшиво. Проверихте ли? Техните медали са фалшиви!“, диви се големият вратар от миналото.

„Христо Стоичков ме посети в Мьолнлике преди 2 години. Тогава той не спомена нищо за никакъв бронзов медал.

Христо живее в САЩ и работи за мексикански телевизионен канал. Той дойде тук с телевизионен екип и направи интервю с мен преди световното първенство в Русия. Той беше тук доста време и говорихме много за доброто старо време, но въобще не е споменал за бронз“, сигурен е Равели.