Малки герои! Български деца, преборили рака, с 26 медала от Игрите на победителите

0
12 2

”Видиш ли грейналите очи на едно дете и благодарността в тях, нищо друго няма значение“, написа уникалният ултрамаратонец Краси Георгиев при своето завръщане от Игрите за победители.

Бегачът на дълги разстояния вдъхнови 25 български хлапета за участие в олимпиадата за деца, които са преборили рака. Те се завърнаха от Москва с 26 медала (9 златни, 8 сребърни и 9 бронзови), след като участваха в шест вида спорт – плуване, стрелба с въздушна пушка, лека атлетика, футбол, шах и тенис на маса.

500 момчета и момичета от 15 държави се съревноваваха в юбилейното десето издание на надпреварата.

„Много от тези деца идват на Игрите след 6-7 месеца химиотерапия – разказа своите впечатления Краси Георгиев. – Индийче с един крак участваше в състезанията по плуване. Дори взе медал. Стоях с отворена уста, докато гледах как по-големите помагат на по-малките дечица. Имаше едно наше момиченце, което не искаше да участва в състезанията по шах. Когато отиде, се оказа, че е много добра. В началото дечицата заминаха със смесени чувства и притеснени, но се прибраха израснали и като победители.

Краси Георгиев помогна не само с морална, но и с финансова подкрепа. Последните две бягания на ултрамаратонеца бяха с благотворителна насоченост за сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“. С част от парите хлапетата заминаха на Игрите за победители.

„Жалко е, че България в лицето на държавата не помага за участие в подобни събития – добави Краси Георгиев. – Докато бяхме там, докторката ми каза как още три деца с левкемия са се обадили за помощ. На 11 юли може да има протест, защото не стигат лекарствата за онкоболните.“

Краси Георгиев даде пример как в Русия правят всичко възможно да приобщят децата, минали през тежкото лечение, към нормалния живот.

„Организацията в Москва беше изключителна – допълни ултрамаратонецът. – Стараеха се да бъде лесно за всеки. Имаше деца на инвалидни колички и други, които току-що бяха минали през болестта. Накрая московският симфоничен оркестър изсвири за всички хлапета мелодии от детските филмчета като „Цар Лъв“ и „Леденото кралство”.”