Фирма на Гриша Ганчев спечелила скандална поръчка за 29 милиона на служебното правителство на президента Румен Радев (ДОКУМЕНТИ)

0

Продължават скандалните разкрития около обществена поръчка на служебното правителство на Румен Радев с тогавашен вътрешен министър Пламен Узунов, сега съветник на президента, пише ПИК. Тя е за закупуване на 290 джипа за силовото ведомство, за която медията ни писа първа, след като стана ясно, че ОЛАФ разследва случая, тъй като са плащани и европари.

Именно хората на Радев в служебния кабинет са открили поръчката, писали критериите по нея, отворили офертите и класирали и избрали победителя. Това става забележете само в рамките на 2 месеца – март и април 2017 г., което е своеобразен рекорд по приключване на поръчка в толкова кратък срок. И то толкова сериозна за над 29 млн. лв.!

Както ПИК разкри, под ръководството на Узунов и в рамките на служебното правителство е определен печелившия за поръчката на стойност близо 30 милиона лева.

След внимателен преглед на документите, става ясно как компанията първенец в конкурса се оказва „Българска автомобилна индустрия“, която пък е придобила активите на „Литекс моторс“, вече обявила несъстоятелност.

В разкритието направено от ПИК и изложената документация ясно се вижда, че вместо качеството на колите, най-солидният аргумент на правителството на Радев изведнъж става цената, тъй като именно тази компания предлага най-ниската такава. Така се изключва всякаква възможност някоя от другите 10 компании, подали заявление да спечели солидната поръчка. Именно затова се появиха съмнения, че критериите са нагласени така, че да се определи предварително печелившия, което пък е станало причина ОЛАФ да започне разследване на поръчката.

Още по онова време експерти са на мнение, че джиповете не са качествени, което в последствие се отразява и на работата на служителите. Според информация на агенция ПИК голяма част от доставените коли започват да дават дефекти скоро след влизането им в експлоатиция. Джиповете имат проблеми при запалването, често аварират, имат проблеми с имобилайзерите, лющи се боята, не малки са проблемите и по ходовата част.

Дефектиралите автомобили, за които са похарчени 29 милиона лева без ДДС след конкурса, проведен от кабинета на Румен Радев, пък са доставени от фирмата на Гриша Ганчев. „Българска автомобилна индустрия“ се появява у нас след не едно и две прехвърляния, а собственик на активите е „Литекс моторс“, контролирана именно от Гриша Ганчев. Видно от договорите под тях стои името на Андон Димитров, който е основно лице във всички бизнеси на Гриша Ганчев.

Името на Андон Димитров може да бъде видяно в следните фирми: Литекс Комерс, Футболен клуб Литекс – Ловеч, Евроком България, Централна автогара, Литекс моторс АД, Галоп Гембъл ЕАД, Литекс бус ЕАД, Анди пропърти ЕООД, Утотърсии България ЕАД, Баховица индустриален парк ЕАД.

Друга тема е как дружеството на Гриша Ганчев „Литекс моторс“, обявено в несъстоятелност, дължи 57 милиона лева на фалиралата КТБ, е допуснато от кабинета на Радев за участие в толкова солидна обществена поръчка. Според официални данни фирмата е сред най-големите длъжници, а след редица цесии, задълженията бяха изчистени. Синдиците на КТБ заведоха дела срещу тези цесии с искане съдът да ги обяви за невалидни.

Документи може да видите при колегите от ПИК – ТУК