„Червена“ легенда за ЦСКА-София: Караме го основно на пожелания! Срещу Левски не показа, че е на ниво, покриващо шампионските амбиции

0

Големият вратар на ЦСКА Стоян Йорданов даде интервю за „Тема Спорт“, в което сподели своите впечатления от играта на ЦСКА-София в дербито с Левски. Според Йорданов с оглед на показаното червените нямат никакви аргументи за титла. 7-кратният шампион с ЦСКА и участник в епичните сблъсъци с Интер през 1967 г. говори и за титулярния вратар Густаво Бусато.

Именно Стоян Йорданов е рекордьорът с най-дълга серия без допуснат гол в елита – 1202 минути или сумарно над 13 мача през сезон 1970/71 г.

Г-н Йорданов, какви са впечатленията ви от представянето на ЦСКА във вечното дерби?
– Без да ангажирам хората със своето мнение, но в този мач ЦСКА не показа, че е на ниво, което да покрива шампионските амбиции на клуба. Вече в десетина мача подред отборът изпитва трудности с реализирането на голове, като в тази сметка вкарвам заключителните двубои от есента, както и сериозните контроли в Испания. Аз не виждам постановка на играта, взаимовръзки, контраатаки, нито пък успех от статични положения. Нека човекът на треньорския пост да продължи да се опитва, дано да успее до края на сезона да направи нещо. Но по това, което аз видях, основният приоритет и на ЦСКА, и на Левски в дербито беше да не загубят мача, а не да го спечелят. Получи се двубой, изпълнен с единоборства и разпокъсана игра от страна и на двата тима. Мач, който отборите по-скоро изчакваха да свърши, за да си вземат точката. Реално в дербито нямаше кой знае какви чисти положения. Поздравления за вратаря Бусато за спасяването при удара от фаул на Живко Миланов, но това не е голова ситуация. Доколкото видях в статистиката, двата отбора са имали по 3 точни удара за цял мач. Което означава, че са отправяли по един на всеки 30 минути. Това е красноречиво за нивото на играта. Проблемът е, че ЦСКА вече 12 години, а Левски от 11 не успяват да постигнат това, което афишират като основна амбиция. И в момента двата отбора пак не са конкурентоспособни на лидера.

На кои позиции ЦСКА се нуждае от повече качество, за да стане конкурентен?
– За жалост има много постове, на които трябва да помислят сериозно за по-качествени състезатели. Необходими са креативни играчи, които могат да изграждат атаките, но и да реализират. През миналата година след един-два мача вдигахме във въздуха Евандро и Соу, но виждаме, че техните изяви са епизодични. След един вкаран гол после имат поредица от мачове, в която не реализират. Евандро сега се намира в такава дълга серия. Това означава, че нападателната мощ е сведена до малък процент на ефективност. Работа е на спортно-техническото ръководство да набележи, да вземе и да наложи качествени състезатели. Лошото е, че почти всеки полусезон се водят по няколко нови футболисти, но… Ето, сега върнаха Джеси в отбора, но не виждам да качва нивото с нещо. Не знам как смятат да намерят качествени състезатели. Може би се надяват на човека от Италия (Джарета), но дотук не съм видял и той да е довел някой класен играч. Този Белтраме ще го видим напролет, сега е още рано да му се дават оценки. Аз малко се изненадах и от друго. По време на зимната пауза редовно слушах как в ЦСКА ударението падало върху физическата подготовка на отбора. Добре, но когато един тим има претенции, то тогава е редно да има и изграден начин на игра. Не става да се разчита само на физическа подготовка. Необходимо е отборът да знае какво да прави във всеки един момент от мачовете. И още повече в ситуации, в които си с човек повече – както беше във вечното дерби. А ЦСКА 20 минути се луташе и не успя да се възползва от численото си предимство.

Какво е мнението ви за представянето на Валентин Антов?
– Аз го познавам от доста време, защото редовно ходех на тренировки и на мачове на юношеските състави. Оригиналният пост на Антов при юношите беше централен защитник, после решиха да играе опорен халф, сега в дербито отново бе бранител. Според мен няма толкова голямо значение на коя позиция го пускат – важното е просто да бъде редовно на терена, защото само с игра ще израсне. Смятам, че това момче има много голямо бъдеще, стига да му се даде възможност да участва постоянно в мачовете. Антов разполага с добри технико-тактически качества, не се страхува от нищо, а това, че може да играе на два поста, е изцяло плюс за него. Според мен той би си паснал добре и с Малинов в средата на терена. В тази връзка да вметна, че за мен е необяснимо защо Малинов, който е сред лидерите на отбора, не играеше в края на есенния дял. Обратно към Антов – в него има доста хляб и трябва да му се даде възможност да се развива. Другото му предимство е, че е юноша на ЦСКА и е закърмен с червената идея. Въпросът е, че с него е необходимо да се работи и разговаря индивидуално. Ако си мислим, че едно момче на 19 знае всичко за футбола, значи се бъркаме. Той ще се раздаде много повече, отколкото футболиста Х, който идва от чужбина тук за година-две, и толкова. Виждаме в западния свят, че юношите на 17-18 години вече редовно намират място в представителните отбори. Редно е така да се процедира и с Антов. А не да се търсят разни чужденци на по 20 и няколко години, които са сменили куп отбори и са дошли в България, защото вече не ги искат другаде.

Какви са впечатленията ви от вратаря Бусато?
– Предимството му е, че не допуска фатални грешки, за разлика от Черниаускас, за когото съм казвал, че не смятам, че има място в ЦСКА. Дотук Бусато си върши добре работата в съпоставка с Черниаускас, който бе твърде нестабилен. Аз си спомням, че преди време Китанов беше отлъчен след една грешка срещу Лудогорец. Впоследствие Черниаускас допусна четири-пет такива, но на него му беше гласувано доверие. Трябваше да се намери по-солиден вратар и смятам, че в лицето на Бусато има такъв. Той изглежда спокоен и уверен. Винаги може да допусне някоя грешка, но засега стои добре под рамката и оправда доверието.

Какво може да постигне ЦСКА този сезон?
– За жалост от 2008-а насам не се постига това, което всички искаме. В този период, а той е огромен, взехме две купи и една суперкупа, което е крайно недостатъчно за ЦСКА. Но какви ще са целите и как ще се изпълнят, това са въпроси към спортно-техническото ръководство. Дали могат да спечелят нещо този сезон, за мен е открит въпрос. Дано успеят поне за купата да се преборят. Защото в последните 12 години го караме основно на пожелания. Но, ако искаш да станеш шампион, трябва да печелиш точно мачовете с Левски и с Лудогорец. Срещу тимовете в шестицата е нужно да имаш силен баланс. А ЦСКА не успява да побеждава водещите отбори и това оказва влияние. Като цяло играчите не се сменят рязко, има някои момчета, които са в тима от по две-три години. Но някак не се вижда желание, амбиция, настоятелност и почерк, за да се преборят за титлата. Един качествен отбор се познава по това, че с всеки пас и всяка ситуация на терена играчите знаят какво да правят и къде да застанат. А това не се вижда при ЦСКА…