За Левски и Боби Цонев бе по-добре да се разделят

0
Снимка: levski.bg
-
-

В началото на септември 2020 година Борислав Цонев се завърна в Левски след дълга пауза извън „Герена“. Тогава привличането му бе прието от феновете като знак, че сините се връщат към корените си, когато основните футболисти на столичани бяха именно излезлите от школата. Но сега Боби отново напусна Левски и пое по посока Черноморец Одеса. Близнакът официално бе представен от украинския клуб, след като подписа договор за 2,5 години.

Последните месеци не бяха най-щастливите за него на „Герена“, тъй като се заговори за разрив в отношенията със Станимир Стоилов, а чашата преля, когато Борислав отказа да намали възнаграждението си.

Двамата с брат му до последно обмисляха дали да останат на стадион „Георги Аспарухов“ преди началото на сезона, но в крайна сметка послушаха сърцата си и преподписаха с клуба. Различни информации сочеха, че Борислав е взимал по близо 20 000 лева на месец „от два кладенеца“ и не е бил съгласен да ги намали драстично. Проблемите с треньора на сините дойдоха и от буйния нрав и твърдата игра на халфа, който често влизаше на ръба на грубостта, което му носеше и официални предупреждения, а жълти картони му бяха показвани и след спор със съдиите. Мъри на няколко пъти имаше разговори с Борислав и брат му Радослав за дисциплината на терена. Неведнъж треньорът на столичани заяви, че футболистите на Левски трябва да служат за пример както на терена, така и извън него.

Но да видим какво направи Боби на терена за сините. Несъмнено той бе един от водещите футболисти на тима и когато бе здрав, се превръщаше в ключова фигура в атаките на Левски. За 18 двубоя през първия полусезон халфът реализира пет попадения и направи две асистенции. Толкова гола има и Билал Бари. А общо във втория си престой в клуба той престоя на терена в 30 срещи, в които реализира 12 попадения.

През миналия сезон Борислав имаше лошия късмет да получи контузия при нулевото равенство срещу Ботев Враца на „Герена“ на 3 октомври 2020 година и отсъства дълго от терените, но през пролетта се възстанови и отново се превърна в ключова фигура за сините.

Не е ясно колко точно са причините за напускането му на „Герена“, но изглежда, че и за двете страни ще бъде по-добре да разделят пътищата си. От една страна, Левски се отървава от високата му заплата, а от гледна точка на близнака, то той ще натрупа опит в чужбина.

„Левскари, вярвам, че ще се видим отново! Върнах се въпреки тежката ситуация, играх с цялото си сърце и душа за този велик отбор! След като разбрах, че съм в тежест на любимия си клуб, реших да приема друго предизвикателство! Благодаря на феновете за невероятната подкрепа! Оставям много приятели в клуба и отбора. Обичам ви! Ще ми липсвате!“, написа след напускането си Боби в една от социалните мрежи.

Но дали отново ще видим Борислав Цонев с екипа на Левски, както звучи клишето – времето ще покаже. Сигурното е едно, халфът остави сърцето си на терена и въпреки няколкото пропуска от бялата точка, което на всеки се случва, запалянковците го аплодираха. Той влизаше настървено и надъхано на терена и не се страхуваше да влиза в единоборства. А неведнъж феновете са ставали на крака след негово подаване или отправен красив изстрел, който да се оплете в мрежата на съперника. Въпреки неразбирателството с ръководството на сините, Боби си заслужи уважението на привържениците.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“