ЦСКА-София на Стойчо – имунизиран срещу провал! Младенов върна на „Армията“ манталитета на победител

0
Снимка: cska.bg
-
-

Да си го кажем с ръка на сърцето – ЦСКА-София прави впечатляващ сезон до момента. Който твърди нещо друго, явно не разбира от футбол. Откакто Стойчо Младенов се завърна в Борисовата градина, „червените“ постоянно прогресират, като елиминираха три съперника в Европа – Лиепая, Осиек и Виктория Пилзен, влязоха в групите на Лигата на конференциите, напред са за Купата на България, а в Първа лига имат отличен актив – 7 победи и едно равенство от общо 8 срещи. Те са на 2 точки зад лидера Лудогорец, но имат мач по-малко. А това означава, че ако той бъде спечелен, то ЦСКА-София ще скочи на върха.

През миналия сезон „червените“ определено не съумяваха да държат ниво в Европа и в първенството, като куп точки бяха загубени с лека ръка. Сега това го няма. ЦСКА-София излиза и печели своите срещи. Понякога играе добре, друг път – не толкова. Но Стойчо върна манталитета на победител на „Армията“. Една справка е мачът с Ботев Пд, спечелен с 3:2. През цялата първа част изглеждаше така, че гостите са по-добри, създават положения и точно в този момент – бум! Кайседо вкарва. Второто полувреме започва, „канарчетата“ отново се опитват да натиснат, вкарват и гол, отменен заради тънка засада. И след това два шамара за секунди – на Йомов и Кайседо. И 3:0. Факт е, че този отбор на Ботев като единици е сред най-добрите на „жълто-черните“ в последните 10 години. И заради това не е изненада, че тимът вкара два бързи гола, за да намали резултата до 2:3. В този момент напрежението се настани на „Армията“. Но ЦСКА-София сякаш е имунизиран срещу издънки и за разлика от друг столичен тим, който като нищо би допуснал срамно 3:3 при тези обстоятелства, „червените“ запазиха трите точки.

Стойчо е много напред с материала като треньор и сякаш българските отбори са му прочетена книга.

Единственият, който му открадна нещо, беше Славия, но всички помним как се стигна до там и че ако Греъм Кери беше отбелязал дузпата, всичко за „белите“ щеше да е свършило рано-рано. Да, Младенов даде топката на Ботев Пд, които имаха по-голямо процентно притежание – 51 на 49. Но знаеше, че това ще открие пространства. И капанът щракна на три пъти, което беше достатъчно. Азрудин Валентин наистина гради отличен тим, който е може би трети по класа в първенството. Но той беше надигран от Стойчо Младенов и заради това ЦСКА-София в крайна сметка спечели.

След поредното си завръщане в Борисовата градина през миналото лято Екзекутора на Ливърпул, с наличния си кадрови ресурс, си подреди къщичката много добре. Той има стабилен вратар в лицето на Густаво Бусато, което е основополагащо. Най-младият сред титулярите е Иван Турицов, който логично редува силни със слаби изяви. Юрген Матай е истински кайзер, откакто Стойчо пое ЦСКА-София. Томас Лам дойде на пожар, но е стабилен и не греши, което е много важно. Мазику е впечатляващ в офанзивен план, има забележки в дефанзивен. Каро Мухар се утвърди като неизменен титуляр в средата на терена, където ще играе занапред с Жеферсон. А Тибо Вино и Амос Юга ще са техните алтернативи. Сигурни сме, че една причините за по-бързата игра на ЦСКА-София е свързана с изваждането от титулярния състав на Юга. Французинът впечатлява с физика, но е от старата школа. Отиграва бавно, в повечето случаи търси сигурното, а не рискува. Докато без него на терена виждаме колко убийствени са контрите на „армейците“. Греъм Кери е като прероден след идването на Младенов и дори ирландецът скъса от похвали своя треньор. Причината – преместването му от фланга зад нападателя. Георги Йомов пък расте от мач на мач и вече не можем да си представим титулярния тим без него. Единствено при крилата в ЦСКА-София има дисбаланс. Защото нито Вилдсхют, нито Бай, са на нивото на Йомов. Титуляр сега е нидерландецът, но изглежда, че най-добрите му години са зад гърба му.

За Жорди Кайседо е излишно да говорим. Той е топ класа, най-добрият нападател в елита и много трудно може да бъде спрян. Към Кайседо има само една забележка – че трябва да бележи повече в Европа, където има само един гол до момента – срещу Осиек.

ЦСКА-София се развива постоянно под ръководството на Стойчо Младенов. Ясно е, че феновете искат да се сложи край на серията без титла. Рано е да се говори за това още през октомври, но Екзекутора и неговият щаб вършат чудесна работа и напролет битката за златото ще е жестока.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“