Директор на Берое: Левски не ни превъзхожда чувствително! Дано Камбуров пак им вкара

0
-
-

Спортният директор на Берое Валентин Грудев даде интервю за „Тема Спорт“ във връзка с двубоя с Левски. Той говори и по редица вътрешноклубни въпроси.

Г-н Грудев, Берое е в серия от 4 поредни победи срещу Левски. Ще има ли някакво значение това в предстоящия двубой?
– И друг път сме си го говорили това, че по мое време като футболист и в поколенията преди мен можеше да се говори за традиции. Тогава в отборите години наред бяха едни и същи играчи. Сега всеки сезон съставите се обменят, така че трудно можем да говорим за някакви традиции. И все пак, тази серия от 4 успеха ни дава някакво по-голямо самочувствие. Имаме достатъчно увереност, за да подходим с голяма сериозност към Левски. Обективната ситуация обаче изисква да отчетем, че Левски в момента се намира на по-добро място от нас, а Берое се нуждае от точки. Сините имат своите цели, които са малко по-други. Надявам се да зарадваме публиката с интересна игра. И, разбира се, да излезем победители.

В началото на сезона се говореше, че ще хвърлите ръкавицата към Топ 3, а ситуацията в момента е такава, че дори не сте в шестицата. Какво се обърка?
– Още е рано да правим по-генерални коментари. Все пак нищо не е безвъзвратно загубено. Имаме мач и за купата. Нищо не е свършило и на двата фронта. Целта ни е да влезем в шестицата. А оттам насетне, ако направим дълга серия без загуба, може
да се върнем на мястото, на което бяхме. В доста от срещите този сезон ни липсваше шанс. Срещу Арда отправихме повече от 20 удара, а те имаха един-единствен и ни победиха (0:1). Понякога във футбола е така.

Може ли да се каже, че победата ви с 3:1 на „Герена“ се оказа симптоматична за отбора – имате големи избухвания, но и големи провали?
– Не е тайна, че през голяма част от есенния дял бяхме на сериозни приливи и отливи. Играхме силно срещу силните като Левски, Ботев Пловдив, независимо от позицията им, и ЦСКА. Но пък имахме много слаби изяви срещу съперници като Царско село (1:2), Арда в първия мач (1:3), представихме се разочароващо срещу Локо Пловдив (0:3), с Етър (1:2)… Това бяха двубоите, които наклониха везните и доведоха до оставката на спортно-техническото ръководство. Така че в крайна сметка футболът е игра на голове и когато няма резултати, ситуацията става доста сложна.

Колко по-добър е Левски спрямо двубоя, в който ги победихте?
– Въпреки моментното състояние и разликата в точковия актив, не бих казал, че Левски ни превъзхожда чувствително – и чисто игрово, и като потенциал. Ние имаме самочувствието да излезем като равни с равни. Срещите с Левски имат по-сериозен заряд, а ние винаги сме максимално амбицирани да спечелим. В доста от мачовете ни в първенството ние бяхме отборът, който диктуваше събитията на терена, търсехме победата, но срещу нас почти всички съперници се мъчат да се затварят и да се стремят към добър резултат на контри. Ще видим как ще е срещу Левски.

В последно време Левски бие наред на „Герена“, но пък загуби две поредни гостувания извън София – от Лудогорец и Ботев Пловдив. Обнадеждаващ сигнал ли е това за Берое?
– Мач с мач не си приличат. Ние пък ги победихме категорично в София. Със сигурност ще има желание за реванш от страна на Левски, а и Петър Хубчев е наясно достатъчно добре с обстановката в Стара Загора. Двамата с Херо също се познават добре. Един срещу друг излизат двама много качествени специалисти. Решаваща ще бъде мобилизацията и това кой отбор ще се настрои по-мотивирано. Също така прогнозата сочи, че е възможно да вали дъжд и ако това е факт, ще е важно и кой ще се приспособи по-бързо към терена. Общо взето сме два равностойни отбора и трябва да преследваме победата.

Какви са впечатленията ви от Левски? Може ли да се каже, че Хубчев прилага на „Герена“ стила си от Берое?
– Навсякъде по света, във всяко първенство, всеки треньор има свой определен стил. И този стил носи успех, когато е добре използван и е ефективен спрямо наличните играчи. Щом Хубчев е постигнал успех с този стил в Берое и го налага и в Левски, значи му върши необходимата работа. Той селектира играчите на база своето желание. Иначе впечатленията си от Левски не бих искал да ги коментирам. По-важен е нашият отбор.

Преди малко изпреварихте този въпрос, но все пак – очаквате ли да се заформи гросмайсторски дуел край пистата между Хубчев и Херо?
– Това са двама много добри треньори, които са минали и през националния отбор и са достатъчно опитни. Да, предстоящият мач в известна степен ще е и тактическо надлъгване. Но решаващото винаги е в краката на футболистите.

Камбуров сигурно стряска сънищата на Левски…
– А ето сега вече можем да говорим за традиция, защото Камбуров вкарва на Левски от доста години насам. Той винаги излиза със самочувствие и амбиция срещу този отбор и не е случайно, че има толкова много попадения срещу тях. Левски ще трябва да се съобразява с Камбуров в мача. А и той си има амбицията да продължи да бележи. Пожелавам му пак да вкара на Левски.

Имахте ли вече разговор с Камбуров относно бъдещето му на терена?
– Има достатъчно време. Още е рано да говорим.

Ако той действително сложи край на състезателната си кариера в края на този сезон, бихте ли му предложили пост в клуба?
– Той абсолютно има място като ръководител, тъй като разполага с нужните качества като личност, интелект, поведение и професионализъм. Камбуров има място във всеки клуб. Чистосърдечно да кажа, че неговият дом според мен е „Лаута“. Той е направил изключително много за Локомотив. Но пък сме изключително щастливи и горди, че сега играе и вкарва за Берое. Неговият принос е неоценим за нашия клуб. Но да видим кога ще сложи край на кариерата си. Защото той е сред тези футболисти, които тренират на сто процента, хранят се както трябва, изобщо – изряден е във всеки аспект. Затова смятам, че може би още е рано да се говори за негово оттегляне от терена. Камбуров може да даде още на българския футбол.

Какво ще кажете за финал?
– Пожелавам успех на нашите футболисти, а феновете ги призовавам да бъдат на стадиона. Надявам се да ги зарадваме с победа и не по-малко важно – с добра игра.