Шефът на Ботев с приходи от 500 милиона лева

0
georgi samuilov
-
-

Класически подредбата на най-големите компании в сектор химия започва с производителите на горива, които заемат челните три места, като и през тази, и през миналата година петролният сектор успя пак да насочи погледите към себе си. Битката е интересна.

Компаниите от групата на „Лукойл“ и по-скоро дългогодишното лице на руската група Валентин Златев влязоха в сблъсък с друг голям играч на пазара на едро – „Инса ойл“, която разполага с база в Белозем. Компанията е на трета позиция в класацията с приходи почти 500 млн. лв., като дава заявки да продължи с растежа. Дружеството, собственост на Георги Самуилов, в началото на 2018 г. напусна Българската петролна и газова асоциация. Самуилов е собственик на ПФК Ботев, който е един от най-популярните клубове в България. Защо той влезе в битка със Златев, обаче?
Официалната версия – недоволството от секторния закон за горивата, прокаран към онзи момент от асоциацията, се размина с по-вероятната, а именно промяна на дистрибуционната политика на „Лукойл България“. В даден момент двамата собственици влязоха в задочен спор, като Валентин Златев изказа изрази сериозните си съмнения в изрядността на вноса на Самуилов през пристанище Бургас. Към момента обаче изглежда, че руската компания претърпя крах в този сблъсък, като първо Валентин Златев се раздели с поста генерален директор на „Лукойл България“, Министерството на икономиката започна прекрояване на секторния закон за горивата, който така или иначе беше значително смекчен. И не на последно място, Георги Самуилов официално заяви, че е на финалната права от покупката на „Петрол“, което, ако стане факт, би разбъркало сериозно целия сектор.