Време е Томаш да изведе Берое до Европа!

0
aleksandar tomash 2
-
-

Във футбола има ясна граница между случайност и закономерност. Резултатите на Берое срещу Левски определено не са част от първата категория. Може да имаш късмет един път или два пъти, но за четири поредни победи над сините са нужни солидни аргументи. Особено за успех като последния. Берое определено има качества да се надиграва с по-големите. И това не е от вчера.

Един от ключовете към успеха на Берое е, че в Стара Загора оставят старши треньорите да работят спокойно. Александър Томаш започна третия си сезон начело на заралии. Преди него Петър Хубчев се задържа четири години (2012-2016), Илиан Илиев също води отбора горе-долу толкова, с кратко прекъсване. Илиев, Хубчев и Томаш са били начело на Берое в повече от 90% от времето за последните 10 години. В кой друг от водещите ни отбори треньорите се задържат по 3-4 години? Илиан Илиев и Хубчев се отчетоха със спечелена Купа на България и европейски мачове, сега наред е Александър Томаш. За двете години, откакто младият специалист пое отбора, старозагорци затвърдиха ролята си на клуб от Топ 4. Славия и Локо Пловдив обаче им отнеха възможността да играят в Европа, след като спечелиха купата в последните два сезона. Сега беройци изглеждат готови да хванат шанса си.

Дори и без звездна селекция в отбора е създаден отличен баланс между българи и чужденци. Берое някак все успява да връща в играта оказали се ненужни играчи на конкурентите. Камбуров е идеалният пример, но приличен двубой на „Герена“ изнесе и натиреният от Черно море Виктор Генев, който се включи като резерва.

Чужденците Перниш, Еуженио и Охене пък в никакъв случай не са по-слаби от играчите на тези позиции в софийските грандове.

И ако беройци са постоянни в представянето си срещу Левски (балансът на Томаш срещу сините е 5-2-2), то срещу Лудогорец и ЦСКА-София играят значително по-трудно. Записаха и три разгромни загуби от фаворитите – 0:7 в Разград, 0:6 от армейците в София, 0:4 от Левски насред Стара Загора. Тежките резултати обаче дойдоха през първия сезон на Томаш начело на тима. През втората му година старозагорци на три пъти останаха непобедени от шампионите, а загубата им бе след сериозни съдийски гафове в техен ущърб. Взеха равен и срещу ЦСКА-София. Така миналата година Берое имаше отношение към разпределянето на призовите места.

Старозагорци обаче се нуждаят от повече постоянство както в мачовете срещу грандовете и хегемона от последните 8 години, така и с по-непретенциозните отбори. Загубата от Арда на неутрален терен в края на юли е последният пример за недопустим гаф. Не е сериозно в рамките на две седмици да падаш от Арда и да биеш Левски в София с един и същ резултат. Или както Томаш го формулира философски след мача на „Герена“: „Голям ставаш, когато трупаш всеки мач и не се задоволяваш“. В Берое сега трябва да са доволни, но незадоволени от мача с Левски. Той ще има стойност само ако се допълни от успехи в следващите 4 кръга. Домакинства на Ботев Пд и Витоша и гостувания на Царско село и Етър правят мисията постижима. От тях ще стане ясно дали думите на Томаш са стигнали до главите на играчите.

Няма съмнение, че младият специалист вече е под светлината на прожекторите. Спечели си това право, от една страна, с философските си разсъждения, които разнообразяват клиширания футболен речник. Както и с това, че инвестира в развитието си с обучения на запад. Амбициите му със сигурност не свършват с Берое. Томаш най-вероятно е на първо място в списъка с потенциални треньори на ЦСКА-София измежду българските имена. Той е неизменно в професията седми пореден сезон. Кариерата му се движи по възходяща линия. Стартира като старши треньор в Банско, за кратко бе начело на Локо ГО, изведе Верея до плейоф за Лига Европа, след което пое Берое. Въпреки че води и отбори без големи амбиции, никъде не допусна повече поражения, отколкото победи. Очевидно Томаш не се притеснява да изкачва нивата в професията. И със сигурност в плановете му влиза и най-високото треньорско стъпало в България.

За да стигне до „Армията“ обаче, трябва първо да постигне нещо значимо с Берое. Синият абонамент е добра предпоставка, но той трябва да вдигне трофей, да спечели медали или поне да класира Берое до участие в Европа. „Очаквам много от Берое – винаги“, каза Томаш след мача на „Герена“. Вече всички очакват много от Берое. Време е да покажат повече постоянство, за да не останат и този сезон само с няколко отделни гръмки победи.