“Берое” е обявен за разпродажба

0
-
-

В момента ПФК Берое е един от най-стабилните финансово клубове в България. Той се издържа със средства на държавния комбинат Марица – Изток -2 и с помощта на още няколко местни бизнесмени. Парите в клуба не са проблем. Не винаги обаче е било така. Връщаме в един период, когато начело на клуба беше колоритният футболен бос Станислав Танев – Камилата. Тогава времената в Стара Загора бяха бурни и несигурни. Статията е от 2000 година е и не вестник „Капитал“. Публикуваме я без редакция и съкращения.

„Един от участниците в българската Висша лига по футбол се разпродава. Президентът на “Берое” Станислав Танев обяви, че повече няма да издържа старозагорския отбор и че всеки е добре дошъл да си напазарува футболисти. Освен това финансовата му подкрепа ще се ограничи дотолкова, че “Берое” да завърши първенството. Това означава, че отборът е предварително обречен на изпадане. А с това ще приключи и двегодишната идилия от завръщането на бившия шампион в елита. Закриването на “Берое” става толкова лесно, колкото лесно се завърна в А група чрез обединение с “Олимпик” (Тетевен). И в двата случая съдбата не се решаваше от футболистите на терена, а от решението на собствениците, и по-точно на Станислав Танев, по прякор Камилата.

От нищо нещо

“Берое” завърши есенния дял на първенството на 12 място, като остави зад себе си “Черно море” и “Миньор”. През сезона успя да вземе точка дори на ЦСКА, като по този начин лиши червените от възможността да разделят първото място в класирането с “Левски”.

Последният мач с “Ловеч”, изглежда, бе капката, която преля чашата на търпението на Станислав Танев. Старозагорци загубиха с 1:2 домакинския мач с бившия шампион “Ловеч”, управляван от бившите приятели на Танев по борцова линия Гриша Ганчев и Ангел Бончев. Камилата дори призна, че преди години е помагал на “Литекс” да стане шампион, а преди сегашния двубой е помолил Бончев за съдействие.

Главен виновник за крайното решение на бившия борец се оказа съдията Кънчо Димитров. Според изявленията на старозагорския президент всички български рефери трябва да поделят вината за оттеглянето му. По-рано през есента той извади отбора от мач срещу “Велбъжд” пак заради съмненията му в коректното поведение на главния съдия. “В нашето първенство има трима-четирима съдии главорези, които се съгласяват да се продадат и на дявола”, твърди Танев.

Иди ми, дойди ми

Основният въпрос е доколко “Берое” ще успее да поддържа нормално участие в първенството. “Няма да разпускам отбора, както обявих предварително, но няма и да го издържам, както досега. В този смисъл не съм се отказал от “Берое”, заяви Станислав Танев.

Той обаче се отказва, в смисъл че няма да издържа финансово клуба, известен с голямата подкрепа на местните футболни запалянковци. По негови думи досега е вложил към един милион марки. Според Танев трябва да се намерят хора, които също да влагат средства за нормалното приключване на годината. “Нямам желание да продължавам да давам всичките си пари за спорт. Ако Стара Загора иска да има отбор във Висшата лига, ще трябва и други хора да помагат. Аз вече нито имам желание, нито възможности”, твърди Танев.

Другият голям акционер, Страхил Димчев, почти сигурно също ще се откаже да помага финансово. Още повече че той издържа отбора от В група “Олимпик” (Тетевен). Третият акционер е Боян Станков, който преди обединението с “Олимпик” изведе “Берое” до Б група. Заради правото върху името и традициите на “Берое” Станков получи 20 процента от акциите на новото акционерно дружество “Олимпик – Берое”.

Футболисти на тезгяха

Първата стъпка е да се разпродадат играчите на представителния отбор. Целта е, от една страна, да се съберат средства за довършването на шампионата, а от друга – да се сложи край на финансовите претенции на състезателите.

“Искам да видя кой ще ги поиска. Така и играчите ще разберат колко струват. Ще стане ясно, че претенциите им не отговарят на възможностите. Всеки кандидат-купувач е добре дошъл. Може с някой от по-добрите футболисти да предлагаме и един по-слаб безплатно”, каза Танев.

Ако целият игрови състав на “Берое” бъде изкупен на зимната пауза, отборът ще продължи участието си с юноши. Така преди години “Раковски” и “Етър” започнаха обиграване на съставите си за Б група още след приключването на есенния полусезон в “майсторската” група. Изпадането от А във В група е запазена марка за много български отбори и, изглежда, “Берое” ще тръгне по същия път.

Всъщност конкурентите на старозагорци едва ли има какво да намерят в списъка от играчи. Най-ценният футболист Христо Янев бе продаден през лятото на ЦСКА срещу 50 000 марки. Сега нападателят е на трето място сред голмайсторите на Висшата лига.

Турската линия се пропука

В началото на сезона “Берое” обяви амбициозна програма, която целеше с помощта на чуждестранни инвестиции да го превърнат в център за развитие на млади футболни таланти. В Стара Загора с гръм и трясък се появи турският бизнесмен Мехмед Казанджъ и компанията му “Акса холдинг”. Той обеща да вложи хиляди долари в обновяването на стадиона и развитието на детско-юношеската школа, срещу което трябваше да получи половината от акциите на клуба. “Не съм го виждал от два месеца. Казанджъ даде пари за монтирането на 4000 седалки на стадиона и с това се приключи. Започна ремонт на съблекалните, но спря по средата и сега ние трябва да плащаме сметката”, твърди Станислав Танев.
Казанджъ бе доведен от Страхил Димчев. Турците изпратили факс, с който обещават до две седмици да подновят спонсорирането на “Берое”. Според някои прогнози след оттеглянето на Танев има възможност да се появят като спасители на бял кон. Не се знае обаче какво ще намерят и дали ще има нещо за спасяване.“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]