Страшна присъда за Оскар Писториус

0

Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус получи тежък съдебен удар. Върховният апелативен съд на ЮАР увеличи на 13 години и пет месеца присъдата на 31-годишния бивш бегач. Както е известно, Писториус е съден за убийството на бившата си приятелка Реева Стеенкамп на 14 февруари 2013 година.

Присъдата на южноафриканеца всъщност е 15 години, но от тях се приспада времето, което той вече прекара в затвора. До разглеждането на делото от Върховния апелативен съд се стигна, след като прокуратурата обжалва първоначалната шестгодишна присъда на Писториус.

Носителят на шест златни, един сребърен и един бронзов медали от параолимпийски игри застреля тогавашната си приятелка Стеенкамп през вратата на банята. През цялото време той твърди, че е помислил Реева за крадец.

Първоначално Оскар Писториус беше осъден на пет години през 2014 години. Той „излежа“ само 10 месеца, след което мярката беше заменена с домашен арест. След това се стигна до обжалването от страна на прокуратурата, която счете, че първоначалната присъда е твърда лека.