Петев, Хубчев и компания извоюваха: Рекорден ужас за България!

0
-
-

Изминалите квалификации ще останат в историята с много интересни факти, включително с антирекорди и невиждани събития в историята на националния отбор. За съжаление и този път повечето не са положителни и оптимистични, пише „Меридиан мач“. Ивайло Петев, който започна цикъла, и Петър Хубчев -завършил го, ни изведоха до рекорден ужас.

Първото и най-важно е, че за съжаление в СЕДМИ ПОРЕДЕН квалификационен цикъл не се класираме за голям футболен форум.

В трети пък националите загубиха точки от всичките си съперници в групата. Имахме шанс за дубъл само над Люксембург, но след ремито с Великото Херцогство отпадна и последната възможност поне срещу един отбор да сме със 100-процентов актив.

Освен това за първи път в историята си националният ни тим не спечели мач срещу Люксембург. Това беше отборът, срещу когото имахме най-дългата победна серия. Тя включваше 13 поредни успеха. Все пак останахме без загуба срещу футболното джудже, като другият противник, срещу когото имаме 14 поредни срещи без да сме паднали, е Малта. В двубоите с островната държава имаме 11 победи, 3 равенство и голова разлика 45-6, а срещу Люксембург 13 победи и 1 равенства, при голова разлика 39-9.

Едно от неприятните събития в последните две години е, че нарушихме хубавите традиции срещу Франция. За първи път в историята загубихме официален мач от „петлите“ като домакин.

Положителното, което трябва да отбележим, е, че все пак прекъснахме точно 50-годишна серия от мачове без победа над Швеция. Това стана, след като победихме скандинавците с 3:2 на „Васил Левски“.

България спечели само една точка на чужд терен в тези квалификации. Толкова малко не сме имали от пресявките за световното в Аржентина през 1978-а. Тогава спечелихме една, но само в две гостувания и в група с три отбора. Преди 39 години взимаме точка от Ейре в Дъблин (0:0), а губим от Франция в Париж с 1:3.

Записахме и антирекорд по получени голове в световни квалификации за всички времена. Инкасирахме цели 19 попадения или средно по 1,9 на мач. Досега най-слабото ни постижение беше от неизвървяния ни път към Мондиал 2006, когато в група с Швеция, Хърватска, Унгария, Исландия и Малта получихме 17.

В завършилия цикъл се стигна и до още един рекорд. Селекционерите Ивайло Петев и Петър Хубчев използваха 36 футболисти, което е изравнено върхово постижение от срещите ни за ЮАР 2010. Най-много игра Страхил Попов – във всичките 10 мача и 900 минути, а най-малко Георги Божилов – 1 мач и 6 минути. Пламен Илиев пък стана едва вторият вратар на България, спасил дузпа в световни квалификации и първият от 83 години насам. Пацо Тигъра отрази шут на Емил Форсберг при победата ни над Швеция с 3:2. Преди него само Радослав Мазников бе спасявал удар на чеха Нейедли в мач за Мондиал 38.

Друг нов негативен рекорд, който поставихме, беше този за най-много загуби в световни квалификации. В цикъла, който завърши във вторник записахме 5, колкото не сме имали и в най-жестоката криза.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]