Милен Георгиев е бизнесмен №1 на бургаския футбол

0

Бивши бургаски футболисти и треньори се впуснаха сериозно в частния бизнес. Голяма част от играчите предвидливо се опитват да инвестират спечелените пари, които, ако не бъдат управлявани добре, много бързо ще свършат. С различен успех или неуспех.

Милен георгиев
Безспорно предприемач №1 сред местните футболни хора е Милен Георгиев. Като футболист той има много богата кариера. Започва с Нефтохимик, където е част от великия тим от средата и края на 90-те години. След това продължава в тимове в Китай, Белгия, Гърция и Русия. У нас носи още екипите на Спартак Вн, Литекс и Черноморец 919. Още като футболист със зеления екип той откри пицария в Бургас. След това пък реши да стопанисва и кафене. В чужбина Милен успя да припечели прилични суми в долари и евро, които обаче успя сполучливо да инвестира в бизнес начинания. Още през 2005 година той се усети, че от строителство могат да се спечелят много пари и след няколко ударни сделки даде силен тласък на бизнеса си. До кризата през 2008 година Милен се наложи и като един от най-прозорливите предприемачи и мъдро инвестира средствата си. От строителство и туризъм извади хубави пари, но самият той цифри не споменава. След това създаде своя футболна академия и се посвети на футболен мениджмънт. Сега е собственик на частната школа „Бургас спорт“, както и на спортния комплекс „Каменица Арена“. Отделно, в последните години се наложи и като един от най-перспективните футболни мениджъри у нас. Негови клиенти са много талантливи български футболисти, като за Милен е правило да не лансира чужденци в българските клубове. По този начин той стимулира изявите на местните таланти. Заради това е създал и собствена академия. В по-далечен план има амбиции да създаде свой футболен отбор, който да играе в третия ешелон. За тази цел обаче се необходими доста средства, които в същото време нямат възвращаемост. Той продължава да търси вярната формула, с която да даде тласък на развитие на младите играчи от своята школа.

Пламен крумовНегов партньор в част от бизнеса е друга знакова фигура в бургаския футбол- Пламен Крумов. Той държи под наем кафенето на „Каменица Арена“, както и това на спортния комплекс в „Славейков“. Преди години двамата инвестираха в животновъдство, като закупиха 100 телета. Животните бяха ситуирани във фермата на бащата на Пламен в село Жельо войвода между Сливен и Нова Загора. От този бизнес бившите съотборници вадеха прилични месечни доходи, без да печелят някакви колосални суми.

Георги ЧиликовГеорги Чиликов беше партньор на Милен Георгиев в изграждането и стопанисването на „Каменица Арена“. Слуховете говорят, че двамата вече не са в добри отношения. И Милен, и Георги обаче не правят никакви коментари по темата. Чиликов е собственик и на няколко малки търговски обекта в Бургас.

Пламен киряковСегашният прокурист на ПСФК Черноморец-Бургас Пламен Киряков е и успешно практикуващ адвокат. Той притежава от години кантората „Киряков и партнърс“, която има силни позиции в региона. Оперативният шеф на „акулите” имаше и своя мениджърска агенция, която обаче в момента не работи. Той има и добри инвестиции в няколко борсови дружества, от което получава нелоши годишни дивиденти.

Радостин Кишишев
Радостин Кишишев също е известен с желанието си да развива успешен бизнес. Сегашният треньор на Нефтохимик спечели над 6 милиона паунда от престоя си само в английската Висша лига. Преди десетина години той отвори голям ресторант в Слънчев бряг, където хвърли над половин милион лева. Обектът обаче не работи за дълго, като след две години беше затворен. Останаха съмнения, че Тинката е станал жертва на рекет от страна на несебърски силови структури. По-късно той продаде ресторанта на други предприемачи. В Бургас Кишишев отвори няколко заведения. Опита се с търг да вземе и култовото „Силвър клуб“ в центъра на града, но не успя. Стопанисваше и пицарии. При него обаче са характерни постоянните покупко-продажби на обекти, като малко се задържа на определено заведение за по-дълго време. Понастоящем Радостин се е концентрирал в треньорската работа, където е амбициран да постигне успехи.

черноморец деца дюш златко янковЕдна от култовите фигури на бургаския футбол – Златко Янков-Фара, спечели добри пари от футбол, докато беше състезател, но след това не сполучи на инвестиции. В неговите среди се говори усилено, че е бил завлечен с 600 хиляди марки от свой съотборник от националния тим от САЩ-94. Пари, които не са върнати и досега. Фара е имал и лоши съветници и „партньори“, които на няколко пъти го подвеждат в инвестиции в различни бизнеси. Така той изхарчва голяма част от парите, които е завоювал с пот и усилия на терена. Сега желанието на Златко е да се наложи в треньорската професия.

Димитър Димитров Херо Виторио МунгайДимитър Димитров-Херо също опита от частния бизнес. Още през 90-те години той държеше под наем кафето на зала „Младост“ заедно с неговия приятел Тодор Хънков, който вече е покойник. Самият Хънков също е известна фигура в бургаската спортна общественост. През 2006 година Херо даде над 1 милион лева, за да построи малък хлебозавод край Слънчев бряг. Начинанието му не беше особено успешно, макар че идеята му да захранва с хляб най-големия курортен комплекс имаше своята пазарна логика.След това той откри фирмата „Мосю еклер“, която беше за производство на сладкарски и тестени изделия. Навсякъде Херо участваше със съдружници. Бизнесът му обаче няма кой знае какви успехи. Може би заради това той реши отново да се върне към треньорството и сега е наставник на „Иртиш“ Казахстан срещу месечна заплата от 14 хиляди долара.

Веселин бранимировДруг бивш бургаски играч- Веселин Бранимиров, пък се пробва да разработва веригата от павилиони за закуски „Форнети“. Той обаче направи инвестициите си в родната Варна. Това негово начинание не беше особено успешно и след три години Веско се отказа от тази дейност.

Тодор райковПолузащитникът на Черноморец от 80-те години Тодор Райков сега има собствена школа, която се казва „Чайка“. Райков беше и спортен директор на „акулите“ през 90-те години на миналия век. След това дълго време се отдаде на мениджърска дейност на остров Малта. Понастоящем Тодор Райков стана Председател на УС на новоучредения ФК Черноморец 1919 Бургас.

Своя школа има и Симеон Чилибонов, също известен играч на Черноморец, който носеше синята фланелка през 80-те и началото на 90-те години на 20 век. бург за годината (7)Любопитен е случаят с Петър Алексиев. Бившият играч на Нафтекс е само на 30 години, но е собственик на най-многобройната школа в Бургас-„Звездичка“. В нея тренират около 1000 малчугана, а славата на школата вече се носи и зад граница. От около година „Звездичка“ има и собствена база в комплекс „Славейков“. Алексиев твърди, че е положил колосални усилия, за да стигне дотук, но футболът е много труден бизнес. Макар и все още да не си признава, в по-далечен план мечтае да създаде и мъжки отбор. На този етап обаче няма ресурси за това.

Тома томов
Добри бизнеси развиват и бившите футболни президенти на местни клубове. Тома Томов е собственик на една от най-популярните фирми за спортна екипировка- „Томи“. Той от години е на пазара и има добри позиции и в национален мащаб.

ПорточановХристо Порточанов имаше фирми за дистрибуция на горива. Сега е консултант в няколко частни компании и печели добри пари от тази дейност. Има и частни инвестиции, които му рентират много прилични годишни доходи. С неговото име се спряга най-успешният период за бургаския футбол въобще.