Любо Пенев да ни извинява, но каква му е целта?

1

Дълги години българският футбол живее в една много голяма заблуда. Извинете ме за израза, но всякакви хора се опитват да промиват мозъци. Непрестанно се натрапва мнението, че задължително трябва да си бил голям футболист, за да бъдеш успешен футболен ръководител. Може, но не е задължително. Със сигурност е от огромно значение за треньорската кариера, но за най-високите постове се изискват съвсем различни умения и качества.

Кандидатурата за президент на БФС от страна на Любослав Пенев поражда доста съмнения и повдига множество въпроси. Именно поради тази причина в следващите редове ще разгледаме накратко кариерата на Пенев на футболния терен и неговите дела след като окачи обувките. Няма да открием топлата вода като споменем, че Любо бе голям футболист и голмайстор. Амбициозен състезател с характер. Той винаги бе готов да поведе своите съотборници към успех.

Любо Пенев е 2 пъти шампион с ЦСКА. Има спечелени четири купи на България с “армейците” и три на Съветската армия. Спокойно може да се похвали и с дубъл с Атлетико Мадрид. Той е Футболист на България за 1988 година, участник с националния отбор на Европейско и Световно първенство – 62 мача и 14 гола за България.

Освен всичко това, във визитката му попада шампионска титла като треньор с Литекс през 2011 година. По-умните от нас хора са казали, че когато фактите говорят и Боговете мълчат. Пенев е един от най-успешните футболисти в историята на родния футбол. Статистиката е безспорното доказателство. Но всичко хубаво свършва дотук.

Пенев е пренесъл амбицията за успех от футболния терен и в попрището си след футбола, но по всичко личи, че това е твърде недостатъчно. До този момент е пълен провал като ръководител. Проблемът е, че няма никаква идея, стратегия и последователност за своето бъдеще.

Той е напълно разпилян. Отказа се от футбола и стана президент на ЦСКА. Видя, че не го бива и влезе в познатата си роля на състезател. За няколко месеца от управленец от най-високо ниво в ЦСКА, се превърна във футболист на “червените”. После се насочи към бизнеса и в момента, в който не му провървя, отново се сети за футбола, и реши да се занимава с треньорска дейност. Сега ново 20, пак смята да става ръководител от висок ранг.

За никого не е тайна, че претърпя тотален крах като президент на ЦСКА. Същото се отнася и за инвестициите в бизнеса. Пенев не съумя да стъпи устойчиво на нито един пазар. Като инвеститор и ръководител не успя да осигури трайни работни места. През годините влагаше пари в производство и развлекателния бизнес, но навсякъде меко казано лъкатушеше. И не случайно се стигна до момента, в който е затънал в дългове.

Как смята да оглави родния футбол, да налага последователна политика и осигурява финансиране, след като няма елементарна финансова култура и съответния нюх да управлява и влага личните си средства?! Ако има по-разпилян човек от него, здраве му кажи. Откакто е спрял с футбола, не знае накъде да хване.

Президентът на футболната централа не трябва да бъде грандоман. На първо място е нужно да взима правилни решения, да налага последователна политика и строга финансова дисциплина. Без никакви отклонения. Нужно е да има опит, авторитет, да бъде ценен в УЕФА и ФИФА, и да умее да балансира. И най-важното – да не бъде уязвим и зависим. Но това няма как да се случи, ако си затънал в дългове.

И друго нещо много важно. Кои хора Пенев ще допусне до себе си и ще им се довери да му помагат, при положение че няма никакъв усет. Ако са от обкръжението му в бизнеса, където непрестанно е подвеждан, много лошо. Ако са такива като тези, които се опитаха да му внесат кандидатурата и тези, които стоят в сянка, тежко на родния футбол.

Веднъж вече станахме за посмешище пред цяла Европа, когато не пуснаха Пенев да излети за Англия за мача на неговия ЦСКА срещу Фулъм. Излишно е да се натоварваме с подобни негативни емоции и да берем за втори път този срам.

Българският футбол няма нужда от такава “реклама”. Представяте ли си да запорират сметките на президента на БФС, защото не си е плащал дълговете и преди важен мач на България да го задържат на летището? Няма смисъл да коментираме, че заплатите на Пенев му се плащат на ръка, тъй като банковите му сметки са запорирани. Това се е правило в негова услуга, иначе, ако има превод, парите ще отидат за погасяване на задълженията.

Някои ще кажат, че на всеки се случва и Пенев е преживял тежък финансов период. Вярно е, случва се, но когато повече от десет години едно и също се повтаря, явно няма нужните управленски качества. Проблемите на бившия футболист със запорираните сметки и неплащане на задължения не са от вчера.

Любослав Пенев да ни извинява ама, ако е на мястото на обикновения футболен запалянко, какво ще си помисли? Не бива да сме предубедени, но човек потънал в дългове оставя работата си във втория отбор на Валенсия и драпа да седне в президентското кресло в БФС. Такъв човек несъмнено е несигурен, уязвим и елементарно податлив на всякаква обработка. Още повече, че през годините какви ли не хора са ходили след него и са му оправяли борчовете. Би трябвало да им е задължен. Много чудно каква му е целта? Дали тя ще бъде колкото се може по-бързо да излезе на чисто, защото кредиторите го преследват. Всички знаем това как може да се случи.

Има и друг вариант – да връща услуга. Може въобще да не са го питали. Просто са му казали какво трябва да прави.

Нали не смятате, че аматьорите сами са решили да издигнат Пенев. Тук въпросът е кои са истинските покровители на бившия голмайстор. Нищо че стоят в сянка, вече има предположения относно мнимите лица. И понеже не става дума за частен клуб, а за националния отбор на България, вниманието на цялата общественост трябва да бъде изострено до краен предел. Нужна е пълна прозрачност. Никакви компромиси и допускане на компрометирани личности! Пази Боже от хора, които грубо погазват законите и правилата, и не се спират пред нищо само да се облагодетелстват.

Защото в този момент може да се допускат грешки, но говорим само за неточности в спортно-технически план. Бъдете сигурни, че може да си създадем сериозни главоболия. С Пенев и тайните му покровители да не стане така, че да започнем да говорим за задължения, лицензи и отказ за участие в европейски и световни квалификации. Тази попара сме я сърбали на клубно ниво и затова не бива да допускаме това да се случва с националния отбор на България…

В момента БФС е една стабилна структура. Централата е финансово осигурена, имаме модерна тренировъчна база и се ползваме с доверието на УЕФА, което е много важно. Освен всичко това няма никакви залитания. Стриктно се спазват наложените правила и норми. Изключваме новия формат на Първа лига, който бе направен под натиск. Затова ще е от полза да запазим тази позиция, за да може да мислим как да надграждаме в чисто спортно-технически план.

Националният отбор е лицето на България…

България над всичко…

Справка на президентите на водещите футболни федерации в Европа показва, че няма нито един бивш футболист.

Англия: Грег Кларк – бизнесмен и бивш директор на Лестър

Испания: Хуан Ларея – финансист

Италия: Карло Тавекио – бизнесмен, политик, администратор

Германия: Райнхард Гриндел – журналист, политик, депутат

Франция: Нюел Ле Грет – бизнесмен, политик

Холандия: Михаел ван Прааг – ръководител в УЕФА, бизнесмен

Португалия: Фернандо Гомеш – икономист, бивш член на борда на директорите на Порто

Sportal

1 КОМЕНТАР

  1. АЙДЕ, ПОДЛОГИТЕ НА КИРО ТРЪГНАХА ДА ПЛЮЯТ ЛЮБО!!! ХА, ХА, В МОМЕНТА БФС БИЛО ЕДНА СТАБИЛНА СТРУКТУРА, ………. КОЯТО ВСЕКИ ПЛЮЕ И ПСУВА НА ВСЕКИ МАЧ :)))) А ПОДЛОГАТА НА КИРО, БОБИ МОКЕТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ВЕСНТЕ НА КОЙТО И ДА Е СТАДИОН В СТРАНАТА, ЩОТО ЩЕ ГО ЛИНЧУВАТ :))))

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук