Левски не плащал за „Герена“! А колко пари дължи държавата на Левски и каква е разликата с ЦСКА?

13

Левски не е плащал 27 години наем за стадион „Георги Аспарухов“ и е ползвал неправомерно съоръжението за този период. Такава новина съобщиха вчера колегите от bTV. Публикуваме без редакторска намеса какво написа по този повод разследващият журналист от Канал 3 Васил Иванов на официалната си страница във Фейсбук:

Някакъв „журналист“ от БТВ с уменията на стажант, хвърли тази вечер „бомбата“, че ФК Левски не заплащал на държавата дължимите такси за ползването на базата на ст.Георги Аспарухов. С псевдо бомбеното си разкритие, „журналистът“ без никакви факти за извършени незаконни действия, грубо и непрофесионално направи внушение, че едва ли не има някаква далавера в това, че клубът има безсрочно разрешение за ползване на базата си, издадено от Областната управа през 1992 г. Нахвърлял неумело някакви противоречащи си факти и излъчил откъслечни части от интервю с настоящия областен управител, този „журналист“ „забрави“ да спомене, че след 1989 г. всички отбори в България ползват именно по този начин стадионите и базите си, като на много места общините дори помагат, като инвестират и поддържат отдадените на отборите (след края на комунизма) съоръжения и ползвани от тях. Същият „журналист“ сравни положението на Левски с това на ЦСКА, като заяви, че за разлика от Левски, ЦСКА плащал наем за базите си. Вече споменах – всички други отбори получиха стадионите си по начина по който и Левски – чрез областни управители или кметове. При ЦСКА проблема беше, че базата е на Министерството на отбраната и военните по закон нямаха право да отдават за безвъзмездно ползване военни имоти, какъвто по същество е ст.Българска армия. Друг е въпросът, че ЦСКА така и не заплащаше десетилетия дължимия наем. В „жураналистическото разследване“ на червения запалянко от БТВ никъде не се спомена колко пари е вложил ПФК Левски и останалите отбори като него в базата си и колко ЦСКА. По вида им ще познаете. Запалянкото с микрофон на БТВ не спомена още, че ПФК Левски плаща(макар и разсрочено) своите задължения (десетки милиони) към НАП и НОИ, а споменатия от него ЦСКА даден като пример, че трябвало да плаща наем, не плати и стотинка от задълженията си от над 30 милиона към НОИ, НАП(разбирай пари за пенсионерите и за данъкоплатците), фирми и частни лица. Вместо това с машинации с тирета и пр., подкрепени от властта, напрактика ЦСКА отново съществува, играе в А група, купува футболисти, ползва споменатите бази и е с НУЛА ЛЕВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!! За капак „журналистът“ от БТВ оплака отбора, че трябвало наем да плаща, за разлика от Левски.

За сведение на същото момченце, чието „разследване“ няма как да е инспирирано и платено от обвиняемия за далавери с ДДС – Гриша Ганчев… 😉 ще спомена само още един факт, който е пропуснал в „разследването“ си. Едва ли поради неграмотност и непознаване на историята и фактите по темата, които един журналист правещ разследване е длъжен да проучи преди да го започне. Та ето го този факт:

През 1924-1934 г. по проект на арх. Зафир Абрашев (един от основателите на клуба) Ф.К. Левски изгражда своя стадион на свой терен – всичко с дарения на фенове – НА МЯСТОТО НА СЕГАШНИЯ СТ.ВАСИЛ ЛЕВСКИ. В Борисовата градина – в съседство на ст.Юнак, където и в момента цените са стократно по-високи от тези в кв.Подуяне. След идването на комунизма, през 1949 година държавата ОТНЕМА(национализира) стадиона от фк Левски и праща клуба в кв.Подуяне, където отбора играе до днес без да е негов собственик.. За отнетия от държавата стадион в Борисовата градина и до днес клубът не е получил стотинка. И сега „журналистът“ от БТВ игнорирайки тези факти строго пита в национален ефир защо ПФК Левски не плащал такса от 80 хиляди лв. годишно. И пусна манипулативно архивни кадри (с внушението – „народът построи стадиона, на който играят) , как работници строят стадиона в кв.Подуяне, където където клубът е заточен след отнемане на собствения му стадион от комунистическата власт през 1949 г. Само година след като същата тази власт с постановление на Политбюро на ЦК на БКП създава Ф.К. ЦСКА. И веднага след това- същата тази 1948 г. комунистическата власт построява с държавни средства стадион на ЦСКА. И не другаде, а точно в Борисовата градина, откъдето току що е изгонила Ф.К. Левски, конфинскувайки собствения му частен клубен стадион. Та запита ли „журналиста“ от БТВ в „разследването“ си колко пари ДЪРЖАВАТА ДЪЛЖИ на ФК Левски като обезщетение за отнетия му имот(стадион) в Борисовата градина в района на езеро Ариана и сектор „Г“ на ст. В.Левски!? И в момента колко е наемът там на квадратен метър, който плащат кафентата до езерото..

Но не – „журналистът“ от БТВ, чието име дори не съм чувал(не мисля, че е някаква загуба), пита защо ФК Левски не плащал 80 хил.лв годишна такса на държавата за стадиона в Подуяне, и в който клубът наля милиони през последните години и така не го споходи съдбата на буренясалите и рушащи се стадини , като тези на Септември, Славия, Академик…

„Журналистът“ не проучи и не показа тези факти. Не зададе тези въпроси, използвайки националния ефир. Вероятно… защото те не интересуват Гриша Ганчев…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

13 КОМЕНТАРИ

 1. Само така, Василе. Шибай подлогите на гнома с факти право в припознатите зурли.

 2. Василе, до днес те уважавах но ти падна в очите на много умни и знаещи хора с това съчинение. Никога ст. Васил Левски не е бил на говедата а на АС 23. Или на наследниците му от ЦДНА. А що се отнася до Банов ти трябва да му се извиниш за обидите към ГОЛЕМИЯ човек.

  • Какво общо има стадиона на Левски с този на АС 23, бе?

   Двете игрища са едно до друго! Дано поне това ти влезе в кухата кратуна.

 3. БРАВО ВАСКО, САМО С ПОВТАРЯНЕТО И ПОКЗВАНЕ НА ИСТИНАТА ЩЕ СЕ ПОМНИ И ЗНАЕ НАЧИНА ПО КОЙТО ТОЗИ ПРОФЕСИОНАЛЕН ИЗМАМНИК -ДЖУДЖЕТО,ИЗМАНИПУЛИРА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛ И …..ДЪРЖАВА !

 4. Сини мижитурки пак си разправяте глупостите на воля некадърници и доносници да не се обаждат там ви е добре на село ….. а на джуджето ще му смучете ……… скоро

 5. Много болни червени мозъци има на тоя свят,чакат само да им подадат трошичка и започват да си вярват,ами ако наистина 1948 се върнат в А група, а Гришата реши да се върне в Ловеч, то вие коя вяра ще изповядвате тогава?

 6. Проблема не е че не сте платили 80 000 лева такса смет!!!Проблема е че държавата ви ги плаща с парите на хората!!!Видов ден идва!!!

 7. Това журналистче очевидно много заблудено не е в час
  Няма стадион който не е построен от държавата
  Тези глупости че феновете са събирали пари и са строяли нещо са пълни глупости
  Има стари хора които могат да го потвърдят
  Цска не е създаден с указ а след обединение на септември и централния дом на войската
  За журналистчето още което нищо не знае
  Лефски който нищо общо няма с апостола и неправомерно ползва името му( може да прочете защо) продължава да е единствения ведомствен отбор в българия под закрилата на мвр
  Това мвр плаща за тяхните бази а ги ползва лефски напълно безплатно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук