Иван Василев: Напролет Локо атакува първото място, целта е ясна! На Иво Тонев му дойде в повече неуважението

0

Президентът на Локо Сф Иван Василев даде интервю за „Тема Спорт“ по повод края на есенния дял от шампионата във Втора лига. Бизнесменът коментира както представянето на своя отбор, така и конкуренцията в шампионата.

Г-н Василев, каква е оценката ви за представянето на Локомотив през есенния дял?

– Доволен съм, защото Втора лига е доста оспорвана и равностойна, но ние сме в челото. Локо послужи като трамплин за няколко играчи през миналия сезон. Доста футболисти ни напуснаха през лятото и се наложи да сглобяваме нов състав, и то в движение. Загубихме точки, които спокойно можеше да спечелим. Но в крайна сметка имаме добра стартова позиция през пролетта. Нека благодаря на момчетата, показаха мъжество. Взех 6-7 човека в движение, които, без да са се готвили с отбора, дадоха каквото могат и бяха полезни. Сега е време да направим здрава подготовка, да се подсилим на някои линии и през пролетта нещата да тръгнат в още по-добро русло. Атакуваме първото място, целта е ясна.

Към какви футболисти ще бъде насочена селекцията?

– Аз търся млади играчи, имам достатъчно опитни. Търся футболисти със светло бъдеще, които да допълнят това, с което вече разполагаме. Да видим какво ще излезе на пазара. Ще са максимум трима новите.

Кои играчи ще отличите за представянето им през есента?

– Като тръгнем от голмайстора ни Илия Димитров, минем през халфовата линия, където Николай Цветков, Иво Иванов и Том бяха много полезни, Станкев се представи добре на десния фланг, Виячки и Зюмбулеб показаха ниво в защитата… Здравко Димитров също направи силни мачове и ако продължава така, го чака светло бъдеще. Предвид, че всичко се правеше в движение – не беше лесно. Но момчетата дадоха каквото могат.

Какви са плановете за подготовката? Стана ясно, че ще бъдете в София и Сандански…

– Има вариант и за Швейцария. Чакаме до края на седмицата да ни потвърдят. Ако стане, ще отидем за 10 дни там. Става въпрос за турнир, в който ще запишем няколко срещи. Очакваме само потвърждение дали ще се случи, но имаме уверения, че до края на седмицата ще е ясно. Това евентуално може да промени плановете ни. Другият вариант си е Сандански, който е сигурен, ако пропаднат нещата с Швейцария.

Каква е оценката ви за треньора Младен Додич?

– Изключително добри думи за него. Много добър човек и треньор. Не знам защо някои се опитват да го подценяват. Той е класирал отбори за евротурнирите, водил е младежкия национален тим на Сърбия на европейско първенство. Малко са нашите треньори с такава визитка. Додич е опитен човек и съм изключително доволен от него. Неслучайно и резултатите до голяма степен се дължат на качествата му.

Като че ли трябва да подобрите представянето си в гостуванията обаче?

– Загубихме някои точки след наши грешки навън, трябва да ги намалим. Така стана и на последния мач във Враца (2:2). Играем добре, борим се, но…

Кой е най-добрият отбор във Втора лига?

– Изравнени са силите, всеки може да бие всеки. Доста е тежко първенството. От една страна, има някои лоши терени. От друга, някои отбори компенсират липсата на технически и тактически качества с физика. И благодарение на силата си изравняват везните. Ясно е, че най-добрите тимове сме ние трите в челото плюс Монтана, който не бива да бъде отписван. И те като нас накрая имаха сериозен спад, но са голямо име, разполагат с добри играчи, ръководство и треньор в лицето на Ферарио Спасов. Остават 13 срещи до края и никой не знае какво ще се случи. Като има по-голяма конкуренция, нещата стават по-добри. В нашето първенство те до голяма степен опират и до концентрация и мотивация в отделните срещи. Да не пропусна Царско село, те са силен тим, с добър треньор в лицето на Никола Спасов. Изискванията са ми по-големи от това, което ние показахме, но засега съм доволен. Локомотив винаги ще бъде фактор, независимо дали е с мен или без мен. Лошото е, че финансирането се намира трудно. Иначе като база, като бюджет сме един от стабилните клубове изобщо в България, не само във Втора лига. Хубаво е да намерим и спонсори, с които да станем още по-добри. Това ще ни позволи да взимаме и по-силни футболисти. На този етап няма как да скочим 2,40-2,50 метра.

Няма ли все пак някакъв начин Иво Тонев да помага на клуба?

– Аз Иво съм го канил повече от 10 пъти. Ние сме приятели и съдружници, просто той не иска да се занимава с футбол. Дойде му в повече неуважението. Като всичко българско – кой каквото и да прави, добро не вижда.

– Любослав Пенев обяви официално, че ще се кандидатира за президент на БФС. След като това стана факт, как гледате на неговите намерения за кардинална промяна в българския футбол и бихте ли го подкрепили?

– Не мога да подкрепя никого, защото сега предстои да бъдем избрани за редовни членове на БФС. Няма как да гласуваме на конгреса. Любо е доста добър човек и футболист, приятел ми е. Боби Михайлов има много по-голям опит като управленец на това ниво. Той си има плюсовете – вдигна бюджета, направи база, вкара 30 българи в комисиите на УЕФА. Това ще си е борба, ще бъде интересно. Пак казвам – Любо ми е приятел, добър човек и треньор е, но да видим как ще е като ръководител. Дай Боже да успее и да е по-добър от настоящото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук