Връщането на феновете е илюзия!

0
-

Някои успешни игри на националния отбор в приключилите наскоро световни квалификации подхраниха надеждата, че публиката ще се върне на стадиона. Изказвания в този дух можеха да се чудят от футболисти, треньори и ръководство на БФС, особено след победите над Холандия и Швеция. Фактите обаче говорят, че въпросното завръщане на зрителите засега се отлага, най-рано до следващия цикъл. Изминалите квалификации бяха най-слабо посетените в историята на националния отбор. Един наистина печален рекорд, особено на фона на това, че в нашата група имаше три много атрактивни съперника. Единият дори има световна титла във витрината си, а другите два са стигали финали на световно.

Мачът с Беларус беше най-слабо посетеният – 1994 зрители. Общо на петте ни домакинства имаше 41 517 зрители или средно едва по 8303 на мач. Няма съмнение, че това е антирекорд не само през XXI век, а за всички времена в квалификации, като за първи път паднахме под 10 000 средно на двубой.

Трябва да отбележим, че в тези цифри броим официално обявените за пред ФИФА, които включват само продадените билети. Ясно е, че във всеки мач има и гратисчии. Особено тези, които влизат през главния вход и не минават през турникетите – практика, която между другото не е лошо да се поправи. Крайно време е абсолютно всеки да се отчита в бройката на зрителите, независимо с покана ли е, с билет ли и по кой път стига до трибуните. Така например на мача с франция официално имаше 12 921 зрители, макар че със сигурност бяха повече.

Нормално през XXI век най-посетени бяха квалификациите за европейското първенство през 2004 година в Португалия – последните успешни за нас. Тогава средно на мач имаше малко над 36000 души, което е над 4 пъти повече от тези, които дойдоха в отминалия цикъл.

Като цяло тенденцията за намаляване на феновете се задълбочава. Това е така защото преди последните, най-слабо посетените бяха предпоследните квалификации -тези за франция 2016 – средно по малко над 11000 души на домакинство.

Източник: „Меридиан мач“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]