Весела Лечева заобикаля закон и намира пари за Гришо

0
-
-

Точно 10 г. преди най-големия си триумф – да вдигне купата от финалния “Мастърс” в Лондон, Григор Димитров все още е само млада надежда от Хасково. И семейството му среща известни затруднения да финансира подготовката на таланта за влизането му в професионалния тенис.

Малко известен факт е, че тогава един човек в държавата заобикаля правилата, за да съдейства на момчето със звезден потенциал. Той за първи път получава помощ от държавата, след като Весела Лечева променя действащите правила и създава нова програма, за да му осигури средства.
Юли 2008 г. Весела Лечева посреща Григор Димитров от състезанието, в което стана първият българин, спечелил титлата за юноши на “Уимбълдън”.

“24 часа” потърси Лечева да разкаже историята. Успехът има много бащи и аз не искам историята да бъде възприемана по този начин – само с тази уговорка тя се съгласява на разговора.

Годината е 2007-а. Весела Лечева е председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС – предшественик на днешното министерство). Григор е на 15 години.

От няколко години световната шампионка по стрелба следи кариерата на младия тенисист.

Познава го покрай

сина си Мартин, с

когото са набори и са

се засичали на корта

Самата Лечева по това време не само се интересува от тениса, но и го практикува активно – всеки ден. Тренира упорито, а често и играе срещу депутати. В онези години тенисът имаше много силно парламентарно лоби и обединяваше народни представители от всички цветове, участваха и в турнири.

“Знаех колко упорит е Григор, виждах какво може да постигне”, спомня си тя. Искала да помогне, но се оказало, че дори най-талантливите деца от тениса не могат да се впишат в нито една от програмите, които има към ДАМС, защото те са по определени критерии за финансиране на спортни федерации и клубове. А малките се класират само на турнири в България и като не участват на европейски и световни първенства, няма как да покрият въпросните изисквания.

“Установих, че ако

следвам буквално

закона, те ще останат

встрани от

държавната

подкрепа

А за мен е много важно на всяко дете да се даде възможност за изява, да покаже способностите си. И талантливите да бъдат подкрепени в началото с това, което е най-необходимо. След това вече те могат да си намерят спонсори и друго финансиране”, разказва Лечева. Затова по нейна инициатива се създава Програма за развитие на талантливи деца към федерацията по тенис, в която са заделени 150 хиляди лева.

В програмата са включени три млади тенис надежди – Цветана Пиронкова, Григор Димитров и Валентин Димов, който същата година успява да се класира за юношеския турнир към “Уимбълдън”, но отпада още в първи кръг.

“Тримата се открояваха най-много сред връстниците си, бяха изключително талантливи. Виждах колко усилия полагат и

бях убедена, че

парите няма да

бъдат изхарчени

неправомерно,

няма да отидат изписани във фактури, а ще бъдат вложени изцяло в подготовката им. Липсваше им възможност да пътуват и да участват в турнири, затова решихме да ги подпомогнем”, спомня си Лечева. През 2008 г. Димитров печели шампионската титла от юношеския турнир на “Уимбълдън”.

Григор попаднал сред тримата избрани по нейно лично настояване. Тя се интересувала и знаела при какви условия тренира момчето, видяла как цялото му семейство е ангажирано с неговото бъдеще на корта. Това е най-добрата гаранция, че парите няма да отидат за друго, а само за тениса, обяснява депутатката от БСП, която

до днес се чува

редовно с бащата на

Димитров и

коментират участията му в турнири.

“Разпознах в Григор себе си в старта на кариерата ми. Видях това, което правех самата аз на неговите години, видях така познатия ми хъс – без значение къде и при какви условия тренираш, важно е всеки ден да отделяш цялото си време и внимание за подготовка – систематично, постоянно, целенасочено”, спомня си Лечева. Като спортист знаела колко е важно в такъв момент да имаш необходимата подкрепа.

“Не винаги само талантът е достатъчен. Не са важни само спортните съоръжения, а и треньор, методика, постоянство, система. Важно е и да имаш възможност да покажеш това, което можеш, и в големи турнири. А за да участваш в такива, са нужни средства за път, за нощувки, за такси за участие”, казва тя.

“Пари и лекарства се дават навреме. И при Григор беше точният момент да се подпомогне. Защото,

когато си на 15 г.,

два важни турнира

могат да решат

съдбата ти”,

спомня си Лечева.

И дава за пример своето първо състезание. През 1980 г. тя била на 16 г. и тренирала като девойка младша възраст. Тогава обаче един старши треньор я харесал, рискувал и на своя отговорност я взел да участва при жени пушка. И тя се класирала на трето място на европейското. И оттогава кариерата ми потръгна, започнаха да ме вземат по състезания, да печеля, спомня си тя. И допълва: Понякога ти трябва много малко някой да те побутне и да потръгнат нещата. Водена от това си убеждение, като председател на ДАМС Лечева развила и много други програми за деца – за плуване в училище, за спорт.

А програмата към Федерацията по тенис, създадена от нея, продължила да подпомага талантливи деца и по-късно през годините. “За разлика от другите федерации, тази по тенис се разви много – непрекъснато обогатява спортния си календар, сваля възрастта на децата, които тренират, подкрепя ги по различни програми”, казва Лечева, която от 3 г. е част от УС на федерацията. Сформиран бил и попечителски фонд, с който да се събират средства за подпомагане на деца.

Лиляна Клисурска, „24 часа“