Адалберт Зафиров: На търга се явиха едни фирми, за да надуят цената. Някой имаше интерес

0
-

Адалберт Зафиров бе назначен начело на четвъртодивизионната формация, която се вживяваше в ролята на духовен наследник на ЦСКА. Само месец след това Зафето си тръгна и заяви, че е бил употребен, а аматьорският клуб е имал съвсем различна цел от спасяването на армейските традиции. Преди време в интервю за „Тема Спорт“ Зафиров отчете, че който играе на стадиона в Борисовата градина и където са феновете, там е и ЦСКА. Сега отново потърсихме бившия капитан на червените, след като фирмата „Ред Енимълс“, зад която стои Гриша Ганчев, купи емблемата с трите звезди.

Г-н Зафиров, Гриша Ганчев спечели търга за емблемата на ЦСКА. Какво е мнението ви за този ход и за сумата от 8 милиона лева, която ще бъде платена?
– Това е голям жест от страна на Гриша Ганчев. 8 милиона са страшно много пари, а емблемата и останалите активи на фалиралото дружество далеч не струват толкова. Нека не звучи като омаловажаване на жеста, но такава огромна сума ми изглежда излишна за плащане. Да, има морална стойност този акт. И това е. Емблемите са били много, имаше с лъвчета, със звезди… Нито е първата, нито последната. Половин милион или един милион бяха съвсем достатъчни. Но на Ганчев му я надуха цената – другите фирми, които се явиха на търга, явно участваха, за да я надуят.

Имаше репортажи, че са свързани помежду си…
– Не съм гледал кой какво и защо, но някой е имал интерес от цялата тази работа, за да се стигне до такава сума. Вместо тези 8 милиона лева да отидат за футбол -например за Панчарево и школата, те ще погасят излишни дългове на фалиралото дружество. Вярно, че до голяма степен ще се изчистят задълженията към държавата, но все пак… Повече ме е яд за друго – че на клуба не му бе позволено участие в Лига Европа.

Защо?
– Защото ЦСКА игра най-добрия футбол през пролетта. Лудогорец нямаше особено желание, там бяха наясно, че ще са шампиони. Но ЦСКА си игра добре, би два пъти Левски с по 3:0. Вярно, допуснаха една нелепа загуба, но сините извадиха късмет. По-силна година от това – здраве му кажи. И затова е много жалко, че отборът не бе допуснат до Европа, за да се види какво му е нивото. Да видим какво ще стане, клубът не се е примирил с това решение на УЕФА. Би било добре, ако отпадне напълно. Но, ако остане, следващото първенство ще бъде безсмислено.

А как гледате на ситуацията в бившия ви отбор -ЦСКА 1948?
– Ще видим какво ще направи този клуб. Сега нали ще влизат във В група, играят там някакви баражи. Вече кой ще ги издържа и как… Те нямат стадион, нямат нищо. И емблемата не взеха. Не ги знам как ще продължат и, честно казано, изобщо не ме интересуват. Вие знаете по-добре колко хора се вълнуват от тях… За мен най-важното е кой ще спечели търга за „Армията“ и Панчарево. А идеалната ситуация ще е и УЕФА да признае клуба с историческите му титли и успехи. Дано това да стане в скоро време. Аз и със Стойчо Стоилов си говорих и му казах своето мнение – най-важното е кой ще вземе стадиона. А феновете вече показаха зад кого стоят. В това няма съмнение, всички го виждат.

Каква е ситуацията около вас, с какво се занимавате?
– Временно съм в България, но още другата седмица пак отивам в чужбина. Не е много наред положението, трудно се оцелява в България. Просто не мога да намеря развитие за себе си тук, ще търся другаде да се реализирам. Покрай ЦСКА не искам вече много да се меся, защото всичко се изля върху мен. Цялата помия! Когато тръгнах да защитавам старото дружество, което фалира, на мен идеята ми беше да се запази историята. Беше чистосърдечна цел, не съм преследвал някакви интереси. Сега, доколко сме я загубили историята, доколко не – често казано, не мога да кажа. Времето ще покаже. Но заради събитията от миналото лято имах много проблеми. Буквално не можех да ходя по улицата. Беше страшна работа, казвам ви – едни ме плюят, други ми се радват. Затова се махнах от България. А нямах никакви дивиденти от цялата работа миналото лято. Подлъгаха ме с идеята: „Дай ще спасяваме ЦСКА, хайде, готов ли си!“. И аз тръгнах с идеята, че наистина ще го правим. Но се случиха съвсем други неща. Не ми се коментира какви са те, вече достатъчно говорих по темата. Времето ще покаже кой е крив и кой е прав.

Снимка: БНР

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК