Юношите ни на крачка от медалите на Световното по таекуондо

0
taekundo

С добро представяне и на косъм от медалите приключи Световното по таекуондо за юноши и девойки. То се проведе в тунизийския град Хамамет, веднага след квалификациите за младежките олмпийски игри в Аржентина.

Въпреки факта, че това е най-доброто представяне до момента на световно и олимпийски квалификации при юношите, летвата която родното таекуондо вдигна високо в последно време не бе достигната.

Теодор Здравков остана на крачка от квота за младежките олмпийски игри в Буенос Айрес и се класира 9-ти от общо 70 състезателя в категорията си. Квота взимат първите 8, което означава, че Теодор е първа резерва в случай, че някой от първите 8 отпадне.

Още в началото на Световното първенство, Любомир Богданов в кат. до 45кг. премина през 4 срещи, след като още в първата би световния шампион от Египет. Във вторат елиминира представителя на Беларус, след това с 13 : 8 отстрани и опонента си от Хърватска. В срещата за медал Любомир срещна таекуондист от Узбекистн, но малко не му достигна за да измъкне победа. Богданов зае 5-то място в общото класиране, което е много добро представяне за шампионата на планетата.

Също 5-ти в общото класиране е и световният шампион от 2017 – Александър Джорджев. Той се бори за първа година при юноши в кат. 59кг. През четири битки премина и Сашо, като във всичките нашето момче показа надмощие.С категоричен успех 34:4 в полза на Джорджев срещу канадец, той реши първата среща. Победата му го изпрати в битка с представител на Аржентина, който също не успя да пребори нашето момче, а в третия мач Сашо разби опонента си от Индия с повече от 20 точки разлика. Срещата му за медал бе срещу турчин, който Джорджев вече е побеждавал в предишни първенства. В решаващия момент обаче, спорно съдийско отсъждане за равенство и „златна точка“ в полза на опонента му, спряха национала ни на косъм от медала.

Участие на световното първенство в Тунис взеха и Атанас Йорданов – 48кг, Румина Кирчева -44кг., Даниел Ладжев -51кг, Димитър Петров – 55кг, Теодор Здравков – 63кг. , Ванеса Маркова -46кгр Луиза Заиева -55кг и Кристиян Златев +78кг., а треньори бяха Димитър Михайлов, Николай Богданов, Ангел Кирчев и Христо Михалчев. Националите ни играха добре, но не достатъчно за да преминат препятствията по пътя към световните медали.

Хубавата новина е, че състезателите ни ще имат възможност за реванш на родна земя, след голямата победа извън спортната зала, и изборът на България за домакин на Световното за юноши през 2020г.

-Реклама-

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук